Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

Ny satsning kring samkönat våld

Och din kille, är han hemma eller?” Polisen har fått larm om ett lägenhetsbråk, och tar för givet att oljudet kommer från ett tvåkönat par. På vårdcentralen frågar sköterskan den gråtande kvinnan med blåmärken om hon har någon att prata med: ”Din väninna därute, kanske?” Det vill säga kvinnans sambo, som slår.

På fredag lanserar Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) novellfilmen ”Blott du mig älskar”, med bland annat Shebly Niavarani i rollistan. Syftet är att öka kunskapen och förbättra stödet till våldsutsatta hbt-personer, där tittaren får följa paret Katja och Lo som lever i en relation där våld, hot och rädsla är vardag. I fokus står okunskap, fördomar och de svåra konsekvenser ett heteronormativt bemötande kan få för den som söker hjälp. Till filmen hör ett utbildningsmaterial och bland de tänkta mottagarna finns yrkesverksamma inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, rättsväsende och frivilligorganisationer.

Ottar red.
Bild: NCK


Läs mer

Läs mer och se en trailer från filmen (nkc.uu.se)

Fler artiklar

Intervju

»Lyssna på oss«

Leontine Olsbjörk kom till via donerade könsceller för 25 år sedan. Nu vill hon skapa samtal kring rätten till information.

Porträtt i svart och gult på carolina Hemlin och Ida Måwe.
Ledare

Oroande trender bland unga

Ottars chefredaktörer om resultatet i den senaste Ungdomsbarometern. Hur kommer attityder bland unga män att påverka sexualpolitiken i framtiden?