Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Ledare

Olustiga vanföreställningar

Föreställningarna, i många fall vanföreställningar, om lust sitter hårt i vårt medvetande. Män är alltid kåta och vill ha sex när som helst och så ofta som möjligt, hela tiden. Kvinnor däremot har det lite svårare. De vill inte lika mycket, är inte lika sugna på sex helt enkelt. Vanföreställningarna lever vidare. Men enligt RFSU-kliniken söker allt fler män hjälp för att de känner olust. Och till RFSU:s frågelåda kommer massor av frågor från kvinnor som i allra högsta grad har lust. Mycket lust.

Nu sätter Ottar fokus på lusten. Vi ställer oss frågan vad lust egentligen är, och hur vi förhåller oss till den. Kan lusten övas upp? Eller är det så att alla människor har olika biologiska förutsättningar och därmed känner olika grader av lust? Några säkra svar kan vi inte leverera, men massa spännande tankar.

Den som vill testa sin lust kan på en krog i Stockholm stoppa fingrarna i en liten maskin som säger sig mäta hur mycket lust man har. Vi har testat! Med fingrarna placerade på en liten sensorplatta och pengarna i, snurrar räkneverket uppåt och stannar på 67. Det här verkar ju bra. Men 67 poäng betyder att man vill ”en gång i veckan”. Ett par poäng lägre hade gett diagnosen ”ovillig”… När killen i sällskapet testar snurrar siffrorna högre och slutar på uppmaningen ”ta en kalldusch!”. Klart potent alltså. Killen nöjd, och manligheten bekräftad. Ytterligare en tjej testar och når oanade höjder: ”Sexgalning!”. Alla skrattar – det fanns ett behov av att skämta om detta resultat, en tjej med mycket lust måste kommenteras. Killen däremot var nog väldigt glad att han inte fått lägst poäng av alla. En man med lite lust är ingen man…

Nu har Ottar fått en ny redaktör, Carolina Hemlin, som har bakgrund i den feministiska tidskriften Bang. Redaktörskapet delas även i fortsättningen med Ylva Bergman.

Silvia Sjödahl, projektledare
Carolina Hemlin, redaktör Ottar

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 3 2005)

Fler artiklar

Reportage

Bilden av Ottar

Genom fotografen Anna Riwkins kameralins skapades bilden av Elise »Ottar« Ottesen-Jensen som folkbildare och agitator

Prisutdelning på PP-galan
Nyheter

Ottar korad till Årets magasin 2022!

Det blev vinst för Ottars specialutgåva på engelska när tidningen utsågs till »Årets tidskrift/magasin« på Publishingprisgalan den 9 november.

Intervju HBTQI

Hej Aktivist: Angelica Polmonari och Atilla Yoldas

Möt Angelica Polmonari som är aktiv inom Italiens största ideella hbtqi-rätssorganisation Arcigay och Atilla Yoldas som föreläser på tema jämställdhet och manlighetsnormer. 

Intervju

Raseriernas tid är över

Sju år har gått sedan Fanna Ndow Norrbys kritikerrosade bok »Svart kvinna« släpptes – men vad har hänt sedan dess?