Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Debatt

Onormalt tills motsatsen är bevisad

Sadomasochistiskt sex fortsätter att farliggöras av medierna, trots att sjukdomsstämpeln togs bort 2009. Bilden borde vidgas, säger Charlotte Ovesson.

BDSM (bondage/disciplin, dominans/undergivenhet och sadism/masochism) är inte särskilt ofta omskrivet i svenska dagstidningar. När det händer sker det i samband med brott, som rättegången i Malmö där en man ställdes inför rätta för att ha utövat sadomasochism med en sextonåring, eller innehållet i Göran Lindbergs »sexväska«, och undantagsvis i reportage från en pisk- och smisk-klubb i någon mellanstor svensk stad.

Dags- och kvällstidningar tenderar att använda BDSM-relaterade skandalord. För några år sedan publicerade bland annat Nerikes Allehanda och Aftonbladet artiklar om klubben The Mansion. Den beskrevs som en »porrklubb« för »extremsex«. Fokus låg på hur klubben tog över ett barntätt område, inte tog hänsyn till varken barn eller andra invånare och hur män har förnedrande sex med kvinnor i orgier.

»Det behövs fler artiklar i media som vidgar bilden av de sexuella normerna till att även innefatta BDSM.«

Här används två mycket effektiva grepp för att göra en större allmänhet upprörd: kvinnomisshandel och barn som utsätts för vuxnas sexualitet. På detta sätt framställs klubbens besökare som hemska människor.

Ibland publicerar tidningar reportage om BDSM-utövare. Då framställs ofta utövarna på ett positivt sätt och som modiga och starka människor som vågar gå sin egen väg. Men även i dessa artiklar finns problem. Det påtalas hur »normala« utövarna är i övrigt. De jobbar och har barn. BDSM är bara en lek. I praktiken förstärker detta normer om BDSM som något verkligt avvikande. De sexuella normerna hotas aldrig. Utövarna fortsätter att betraktas som onormala på grund av sin sexualitet, tills motsatsen är bevisad.

Det behövs fler artiklar i media som vidgar bilden av de sexuella normerna till att även innefatta BDSM. Som det ser ut nu görs mest försök att pressa in BDSM i de redan existerande normerna, men detta kommer knappast att öka allmänhetens förståelse och acceptans för BDSM.

Charlotte Ovesson studerar sociologi på masternivå i Lund


Läs mer

Läs fler artiklar på Ottar.se som handlar om BDSM här.

Fler artiklar

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.