Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

Ordet snippa blev succé

I år kliver för första gången ordet snippa in i Svenska Akademiens ordlista. Snippa har sedan några år lanserats av RFSU Malmö i ett projekt om barns sexualitet lett av Anna Kosztovics. Syftet har varit att öppna upp för diskussioner om barns sexualitet inom förskolan. En enkätundersökning gjord av språkforskaren Karin Milles visar att det framför allt är förskolepersonal i storstäderna som använder ordet snippa. I Stockholm hela fyrtio procent.

– Avsaknaden av ett etablerat namn på flickors kön har bidragit till osynliggörande och skambeläggande, säger Lena Lennerhed, RFSU:s ordförande.

– Men det är en lång väg kvar tills det att flickors och kvinnors sexualitet blir jämställd med mannens, fortsätter hon. Att tvätta bort ordet fittas negativa betydelse blir nästa utmaning. Fitta är det namn på kvinnans könsorgan som inkluderar sexualiteten.

Språkforskaren Karin Milles anser att snippa har lika goda framtidsutsikter som snoppen.

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 1 2006)

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.

Intervju

Minnen från exil

Sex personer från olika platser i Mellanöstern delar ömhudade minnen av förbjudna förälskelser, gayklubbar på tak, och doften av jasmin.