Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

Ordet snippa blev succé

I år kliver för första gången ordet snippa in i Svenska Akademiens ordlista. Snippa har sedan några år lanserats av RFSU Malmö i ett projekt om barns sexualitet lett av Anna Kosztovics. Syftet har varit att öppna upp för diskussioner om barns sexualitet inom förskolan. En enkätundersökning gjord av språkforskaren Karin Milles visar att det framför allt är förskolepersonal i storstäderna som använder ordet snippa. I Stockholm hela fyrtio procent.

– Avsaknaden av ett etablerat namn på flickors kön har bidragit till osynliggörande och skambeläggande, säger Lena Lennerhed, RFSU:s ordförande.

– Men det är en lång väg kvar tills det att flickors och kvinnors sexualitet blir jämställd med mannens, fortsätter hon. Att tvätta bort ordet fittas negativa betydelse blir nästa utmaning. Fitta är det namn på kvinnans könsorgan som inkluderar sexualiteten.

Språkforskaren Karin Milles anser att snippa har lika goda framtidsutsikter som snoppen.

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 1 2006)

Fler artiklar

Intervju

»Lyssna på oss«

Leontine Olsbjörk kom till via donerade könsceller för 25 år sedan. Nu vill hon skapa samtal kring rätten till information.

Porträtt i svart och gult på carolina Hemlin och Ida Måwe.
Ledare

Oroande trender bland unga

Ottars chefredaktörer om resultatet i den senaste Ungdomsbarometern. Hur kommer attityder bland unga män att påverka sexualpolitiken i framtiden?