Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

Ordet snippa blev succé

I år kliver för första gången ordet snippa in i Svenska Akademiens ordlista. Snippa har sedan några år lanserats av RFSU Malmö i ett projekt om barns sexualitet lett av Anna Kosztovics. Syftet har varit att öppna upp för diskussioner om barns sexualitet inom förskolan. En enkätundersökning gjord av språkforskaren Karin Milles visar att det framför allt är förskolepersonal i storstäderna som använder ordet snippa. I Stockholm hela fyrtio procent.

– Avsaknaden av ett etablerat namn på flickors kön har bidragit till osynliggörande och skambeläggande, säger Lena Lennerhed, RFSU:s ordförande.

– Men det är en lång väg kvar tills det att flickors och kvinnors sexualitet blir jämställd med mannens, fortsätter hon. Att tvätta bort ordet fittas negativa betydelse blir nästa utmaning. Fitta är det namn på kvinnans könsorgan som inkluderar sexualiteten.

Språkforskaren Karin Milles anser att snippa har lika goda framtidsutsikter som snoppen.

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 1 2006)

Fler artiklar

Prisutdelning på PP-galan
Nyheter

Ottar korad till Årets magasin 2022!

Det blev vinst för Ottars specialutgåva på engelska när tidningen utsågs till »Årets tidskrift/magasin« på Publishingprisgalan den 9 november.

Intervju HBTQI

Hej Aktivist: Angelica Polmonari och Atilla Yoldas

Möt Angelica Polmonari som är aktiv inom Italiens största ideella hbtqi-rätssorganisation Arcigay och Atilla Yoldas som föreläser på tema jämställdhet och manlighetsnormer. 

Intervju

Raseriernas tid är över

Sju år har gått sedan Fanna Ndow Norrbys kritikerrosade bok »Svart kvinna« släpptes – men vad har hänt sedan dess?