Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

Orgasmprinsessan

Där kvinnors sexualitet är tabu måste kampen för jämställdhet börja i sovrummet. Indonesiska aktivisten Firliana Purwanti vill få världens största muslimska land att prata om orgasmer.

— Om en kvinna inte får orgasm betyder det att något är fel, antingen med hennes förhållande eller hennes kunskap om sin egen sexualitet. Kvinnor uppfostras till att tjäna andra. Som flicka ska jag tjäna mina föräldrar och hjälpa mamma i hemmet, och som kvinna ska jag tjäna min man och laga hans mat och, inte minst, tjäna honom i sovrummet. Det slutar med att du inte tänker alls på din egen njutning, säger Firliana Purwanti, eller »orgasmprinsessan« som hon kallas i indonesisk media.
»Förnekas du rätten till orgasm förnekas hela din rätt att existera som en fullvärdig människa.«
Allt började 2010 när Purwanti släppte boken The O Project där indonesiska kvinnor berättar om sina sexuella erfarenheter, och hur de lyckats eller inte lyckats få orgasm. Syftet var att få folk att börja prata om kvinnors njutning. — Förnekas du rätten till orgasm förnekas hela din rätt att existera som en fullvärdig människa. Att slåss för sin orgasm är alltså detsamma som att slåss för att fullt ut erkännas som människa. På ytan har Indonesien ett avspänt förhållande till sex. Det skämtas öppet och friskt om kroppar, knulla och kåthet, men när det kommer till kritan är klimatet ett helt annat. Över hälften av landets unga flickor utsätts för könsstympning och kvinnor som vill bli poliser måste genomgå ett oskuldstest. — Det finns ingen sexualundervisning i det här landet. Det enda man lär unga flickor är att de är slampor om de har sex före äktenskapet, men för männen är det fritt fram. Myten och idealet om den »fina flickan« är väldigt stark här.
»De börjar sakta men säkert inse att den person de har sex med också har behov.«
Över hälften av Firliana Purwantis följare på Facebook är män. — Jag tror att jag har lyckas få dem att förstå vad diskriminering handlar om. En del försvarar sig med att de inte har kunnat till fredsställa sina partners eftersom kvinnorna inte säger vad det är de vill ha. De börjar sakta men säkert inse att den person de har sex med också har behov. Axel Kronholm är frilansjournalist.

Läs mer

Intervju med Firliania Purwanti i The Global Journal

Krönika om orättvisa orgasmer

Fler artiklar

Prisutdelning på PP-galan
Nyheter

Ottar korad till Årets magasin 2022!

Det blev vinst för Ottars specialutgåva på engelska när tidningen utsågs till »Årets tidskrift/magasin« på Publishingprisgalan den 9 november.

Intervju HBTQI

Hej Aktivist: Angelica Polmonari och Atilla Yoldas

Möt Angelica Polmonari som är aktiv inom Italiens största ideella hbtqi-rätssorganisation Arcigay och Atilla Yoldas som föreläser på tema jämställdhet och manlighetsnormer. 

Illustration av två män med olika känslor efter en orgasm
Artiklar Sexualitet

Vad är Post nut clarity?

En känsla av äckel eller en hjärna ren av klarsynthet? Tillståndet efter ejakulation beskrivs på olika sätt.