Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Porträtt i svart och gult på carolina Hemlin och Ida Måwe.
Ledare

Oroande trender bland unga

Ottars chefredaktörer om resultatet i den senaste Ungdomsbarometern. Hur kommer attityder bland unga män att påverka sexualpolitiken i framtiden?

Det är lätt att lägga över ansvaret för framtiden på den yngre generationen. De som skolstrejkar för klimatet och är uppvuxna med pridefestivaler och feministiska partier. Med dessa progressiva youngsters vid rodret kommer snart alla sexualpolitiska segrar att vara vunna, eller?

Den senaste Ungdomsbarometern, där drygt 17 000 personer mellan 15-24 år tillfrågats om sina åsikter och attityder, visar en mer komplex bild.

På den positiva sidan är unga mer optimistiska nu, än för bara ett år sedan. De är mindre stressade kring utbildning, jobb och sin närmaste framtid än före pandemin. Många är sugna på att komma igång med sådant i livet som pandemin satt på vänt! Under de senaste tio åren har miljö- och klimatengagemanget växt.

»47 procent anser att samhällsutvecklingen är på väg åt fel håll. Bara 10 procent av killarna identifierar sig som feminister.«

Samtidigt minskar andelen unga som tycker sig ha stora möjligheter att påverka samhället. 47 procent anser att samhällsutvecklingen är på väg åt fel håll.

Bara 10 procent av killarna identifierar sig som feminister, flera tycker att jämställdheten har gått för långt. En annan oroväckande trend är att hela 56 procent av killarna tycker att all invandring bör stoppas.

Snart drar valrörelsen för höstens riksdagsval igång. Det kommer med all sannolikhet att bli en rysare. Enligt senaste SIFO-undersökningen skulle drygt 47 procent av väljarna stötta en regering med Sverigedemokraterna, om det var val i dag.

Så vad spelar det för roll när det gäller sexualpoltiska frågor? Jo, det räcker med att ta en titt på de riksdagsmotioner som SD lagt under den senaste mandatperioden för att få en aning av vad som är att vänta.

Det handlar om att avveckla genuspedagogik, abortmotstånd*, avveckla jämställdhetsmyndigheten, minska möjligheterna till könsbekräftande vård för unga och stänga ute RFSU från sexualundervisningen i skolan. Bland annat.

Vilket parti de unga männen som svarat på Ungdomsbarometern kommer att rösta på i valet framgår inte. Men det finns anledning till oro.

Ida Måwe och Carolina Hemlin är Ottars chefredaktörer


*I den tryckta tidningen står det felaktigt att motionerna som SD lagt handlar om ett »ökat« abortmotstånd. Det stämmer inte. Motionerna visar dock på att det finns ett abortmotstånd som lever kvar i partiet trots den förändrade officiella positionen.

Fler artiklar

Reportage

Bilden av Ottar

Genom fotografen Anna Riwkins kameralins skapades bilden av Elise »Ottar« Ottesen-Jensen som folkbildare och agitator

Prisutdelning på PP-galan
Nyheter

Ottar korad till Årets magasin 2022!

Det blev vinst för Ottars specialutgåva på engelska när tidningen utsågs till »Årets tidskrift/magasin« på Publishingprisgalan den 9 november.

Intervju HBTQI

Hej Aktivist: Angelica Polmonari och Atilla Yoldas

Möt Angelica Polmonari som är aktiv inom Italiens största ideella hbtqi-rätssorganisation Arcigay och Atilla Yoldas som föreläser på tema jämställdhet och manlighetsnormer.