Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Extra

Ottar fyller 40-quiz!

Sex goodie bags med produkter från RFSU AB tävlas ut!

Vad kan du om tidningen Ottars historia? Gör vårt quiz och vinn fina goodie bags! Sex frågor om tidningen Ottars historia och sex välfyllda vinster!

Hitta svaren och mejla in din rätta rad till ottar@rfsu.se senast söndag den 18:e december och var med och tävla om de fina priserna. Vi skickar ut vinsterna innan jul!

1.

Det första numret av boktidningen Ottar hade tema »Fria fantasier« och handlade om våra sexuella dagdrömmar. Tidningen trycktes i sex upplagor och såldes i 45 000 exemplar. Men vilket år kom det ut?
1) 1984
X) 1973
2) 1981

2.

I mitten av 1990-talet stod tredje vågens feminism för dörren. 1996 släppte Ottar ett omtalat nummer där redaktionen förklarade krig mot förlegade könsroller bland kastruller och wettextrasor och skapade debatt. Vad hette numret?

1) Städning. Kärlek eller konflikt.
X) Lust och olust – Vem vill mest och varför?
2) Kärlekslivets rebeller

3.

I år vann Ottar GULD på Publishingprisgalan för »Årets tidning/magasin«. Motiveringen löd: »För ett modigt, vackert och kaxigt magasin som tar läsaren med storm«. Men vilket nummer vann Ottar pris för?

1) Sexkriget (Ottar #4 2021)
X) International issue (Special issue 2021)
2) Kåt (Ottar #1 2022)

4.

Den fria abortens förkämpe i Sverige, och en av Ottars grundare Hans Nestius, går bort den 18 juni 2005. Nestius blev mycket uppmärksammad för »Polenresorna« på 1960-talet, där han hjälpte svenska kvinnor att söka abort eftersom det var olagligt i Sverige, men lagligt i Polen. Under vilka år var Hans Nestius ordförande i RFSU?

1) 1973-1983
X) 1979-1987
2) 1980-1989

5.

Tidningen Ottar ägs av RFSU men är journalistiskt och redaktionellt fristående med egen ansvarig utgivare. Vilka är chefredaktörer för Ottar i dag, december 2022?

1) Anna Dahlqvist & Carolina Hemlin
X) Ylva Bergman & Kristina Lindquist
2) Ida Måwe och Carolina Hemlin

6.

Nya numret med tema TONÅR tar upp trenden med att stryka sekret från sitt underliv på nacken för att öka sin attraktionskraft med sin »naturliga parfym«. Vad kallas trenden?

1) Vabbing
X) Dutting
2) Lubing


Hitta svaren och mejla in din rätta rad till ottar@rfsu.se senast fredag den 16:e december och var med och tävla om de sex priserna. Vi skickar ut vinsterna innan jul!

Fler artiklar

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.