Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Extra

Ottars sexualpolitiska litteraturkanon

Vad är en kanon? Och varför ska den finnas? Idén om att skapa en sexualpolitisk litterär kanon dök upp i kölvattnet av Sverigedemokraternas angrepp på kulturpolitiken och »hoten« mot den fria konsten, attackerna mot bibliotek, normkritik och regnbågsflaggor.

Intentionen är att bidra till lustfylld sexualpolitisk läsning och allmänbildning. Vi vill inte skapa ett rättesnöre utan inspirera till läsning om sexualitet, kön, politik, normkritik, antirasism och feminism. Helt enkelt en lista med oumbärliga lästips för den som vill veta mer om sex och politik! Läs om hur vi gjorde längst ner på sidan.

God läsning!

/Ottars redaktion


OTTARS SEXUALPOLITISKA KANON

Sexualitetens historia

Michel Foucault / 1976–1984

Banbrytande teoretiskt verk i tre delar om begreppet sexualitet, sexualmoral och om könet som ett objekt för kontroll, terapi och problematisering.

Under det rosa täcket

Nina Björk / 1996

Modern klassiker som väckte stor uppmärksamhet när den kom och snabbt fick kultstatus i feminismens tredje våg. Talar för en feminism som inte ger kvinnan en »naturlig« identitet, utan kämpar för frigörelse från fasta könsidentiteter.

Hilda Jakobsson

Fröknarna von Pahlen

Agnes von Krusenstjerna / 1930–1935

Romansvit i sju delar.

»I hela sitt författarskap gestaltade Krusenstjerna sexualitet, kärlek, flickors uppväxt och vad ett gott liv som kvinna kan innebära. I Fröknarna von Pahlen gestaltar hon en mängd olika sexualiteter, bland annat kvinnlig homosexualitet och erotisering av dominans och underordning, som idag kunde kallas BDSM. Hon diskuterar också olika slags kärlek och sexualitet och dess betydelse för att leva. I just Pahlen-serien lånar hon drag från utopin när hon tecknar ett lyckligt slut i ett kvinnoseparatistiskt kollektiv. På så sätt har hon ansetts gestalta radikalfeministiska idéer långt innan den feministiska inriktningen uppkom kring 1970-talet.«

Sodomsäpplet

Bengt Martin / 1968

Finstämd skildring om hur det var att växa upp som gay i ett samhälle och en tid där homosexualitet fortfarande betraktades som en psykisk störning.

Det finns annan frukt än apelsiner

Jeanette Winterson / 1985

Delvis självbiografisk roman om unga Jess, som blir kär i en tjej och enligt den frikyrkoförsamling där hon uppfostrats då anses besatt av demoner, och familjen sparkar ut henne.

Bild på Diana Mulinari
Diana Mulinari

Svart hud — vita masker

Frantz Fanon / 1952

»Fanons kritiska läsning av marxism, Sartres existentialism och psykoanalys är en av de mest originella, viktiga och banbrytande interventionerna i förståelsen av sexualitet, åtrå och rasismen. Poetisk och analytisk erbjuder Svart hud – vita masker en systematisk dokumentation av hur kolonialism och imperialism regleras utifrån sexuella regimer präglat av rasistiska fantasier.«

Kärlek i Europa

Birgitta Stenberg / 1981

Första delen i en självbiografisk svit om fem böcker som blivit historisk, där Stenberg härjar runt i Europa och undersöker sin sexualitet, skrivande och frigörelse.

Sexualpolitiska nyckeltexter

Pia Laskar, Klara Arnberg, Fia Sundevall / 2015

Antologi med historiska texter om bland annat svensk kolonialism i Sápmi, den svenska synden och lesbisk feminism – från tidigt 1600-tal fram till 2010-talet, kommenterade av forskare som sätter texterna i ett sammanhang.

Män kan inte våldtas

Märta Tikkanen / 1975

Denna hämndfantasi publicerades mitt i 1970-talets våldtäktsdebatt, långt innan samtyckeslag och metoo, och blev ett viktigt samhällsinlägg. Har både filmatiserats och satts upp som pjäs.

Hertha

Fredrika Bremer / 1856

Beskrivs ofta som »den första feministiska romanen« i svensk litteratur, i vilken Bremer opinionsbildar för kvinnans myndighet och rätt till utbildning. Den skapade hätsk debatt. Bremers böcker sålde stort i hela Europa och även Australien.

Pojkflickan

Nina Bouraoui / 2000

Första delen i en uppmärksammad autobiografisk trilogi. Sagolikt och upproriskt om identitet, gränser, begär och sexualitet.

Det mest förbjudna

Casia Bromberg, förläggare på Brombergs förlag

Kerstin Thorwall / 1976

»Kerstin Thorwall satte med Det mest förbjudna kvinnans begär på kartan på ett kompromisslöst och vardagsnära vis. Borta var heligheten, reglerna, mystifieringen av kvinnan och »den ljuva kvinnligheten«. Jag kan bara föreställa mig vilken lättnad och frihetskänsla det måste ha inneburit för kvinnor som levde sina liv upptagna med vad de får och inte får i övertygelsen
att deras kroppar endast var till för männens njutning.«

Borderlands/La Frontera

Gloria E. Anzaldúa / 1987

Dekolonial klassiker i vilken Anzaldúa undersöker gränser utifrån ett maktkritiskt perspektiv och sin egen personliga erfarenhet som chicana, lesbisk och aktivist.

Orlando

Virginia Woolf / 1928

Klassisk roman med könsidentitetstematik. Orlando börjar livet som en ung aristokrat på 1500-talet och genom historiska och geografiska århundraden slutar han som en modern kvinnlig författare på 1920-talet.

Giovannis rum

Hans Olsson, författare och sakkunnig i sexualundervisning på RFSU.

James Baldwin / 1956

»En ung amerikan bosatt i Paris, David, möter den italienske bartendern Giovanni när Davids flickvän är bortrest, och de inleder en intensiv och förödande kärleksrelation. Baldwins korta och för sin tid kontroversiella roman från 1956 vibrerar av önskningar, passion, mörker, uppgivenhet och förväntningar. Baldwin lyckas göra det specifika allmängiltigt och samtidigt genom Davids och Giovannis instängda relation i Giovannis hyresrum spegla samhället utanför och hur klass, sexualitet och hierarkier påverkar våra val och möjligheter.«

Kivi och Monsterhund

Jesper Lundqvist / 2012

Den första barnboken där ordet hen användes som personligt pronomen, vilket skapade stor medial debatt om hens vara eller icke vara.

Genustrubbel

Judith Butler / 1990

Pionjärverk som lade grunden till queerteorin, och slog ner som en bomb i den feministiska debatten. Butler argumenterar för att det sociala könet, genus, är en form av improviserad iscensättning, något som ständigt skapas och ombildas. Har influerat feminismer, genusvetenskap och queerteori.

Det andra könet

Simone de Beauvoir / 1949

Feministisk »bibel« där de Beauvoir skriver om kvinnan som den andre, kvinnans olika roller, kvinnoförtryck. Vad det innebär att vara kvinna i ett patriarkat.

… …

BUBBLARE!

Rädd att flyga Erica Jong / 1976

Pengar Victoria Benedictsson (pseudonym Ernst Ahlgren) / 1885

En morgondröm Gustaf Fröding / 1896

Purpurfärgen Alice Walker /1982

Tjänarinnans berättelse Margaret Atwood / 1985

Om kärlekskonsten Ovidius / cirka 3 år f.k.

Egalias döttrar Gerd Brantenberg / 1977

Kris Karin Boye /1934

I mitt namn: En bok om att vara trans Moa-Lina Olbers Croall / 2016

Dykes To Watch Out For Alison Bechdel / 2008

Stjärnor utan svindel Louise Boije af Gennäs /1996

Crème fraîche Suzanne Brøgger /1978

This Bridge Called My Back: Writings by Radical Women of Color Antologi av Moraga Cherrie and Gloria E. Anzaldua / 1981

Ottar & kärleken Gunilla Thorgren / 2011

Kyssa sammet Sarah Waters / 1998

I know why the caged bird sings Maya Angelou / 1969

Ställd: Förräderiet Mot Mannen Susan Faludi / 2000

Angels in America Tony Kushner /1991

Uses of the Erotic: The Erotic as Power Audre Lorde / 1978

Stone Butch Blues Leslie Feinberg /1993

Lady Chatterleys älskare D.H. Lawrence / 1928

Sexualpolitiken Kate Millet /1970

En homosexuell arbetares memoarer Eric Thorsell [sammanst. av] Fredrik Silverstolpe / 1981

Torka aldrig tårar utan handskar Trilogi av Jonas Gardell / 2012-2013

Ensamhetens brunn Radclyffe Hall / 1928

Jane Eyre Charlotte Brontë / 1847

En jävla helg Helene Zahavi / 1992

Drottningens juvelsmycke Carl Jonas Love Almqvist / 1792

Carol Patricia Highsmith / 1952

Porr, horor och feminister Petra Östergren / 2006

Varat och varan: prostitution, surrogatmödraskap och den delade människan Kajsa Ekis Ekman / 2010

Queer Sex Juno Roche / 2018

The Gilda Stories Jewelle Gomez /1991

Stål Silvia Avallone / 2012

Göra sig kvitt Eddy Belleguele Eduard Louis / 2015


SÅ HÄR GJORDE VI:

Redaktionen har via efterlysningar i Ottars sociala medier och mejlutskick fått in litteraturtips från cirka femtio personer, som blev en lista på nästan 100 titlar. De som bidragit med tips är författare, bibliotekarier, forskare, litteraturvetare och förläggare som är sexualpolitiskt engagerade, samt litteraturintresserade Ottarläsare.

Vi har inte begränsat till på vilket språk och i vilken tid böckerna är utgivna, och listan innehåller både skönlitteratur och fackböcker. Det slutgiltiga urvalet har redaktionen gjort, baserat på de böcker som flera valt ut, samt en spridning i tidsåldrar, teman och perspektiv.

Böckerna är listade utan inbördes ordning. Vi bad fyra av de som bidragit med titlar att motivera varför just den boken är viktig.

God läsning!

/Ottars redaktion

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.

Intervju

Minnen från exil

Sex personer från olika platser i Mellanöstern delar ömhudade minnen av förbjudna förälskelser, gayklubbar på tak, och doften av jasmin.