Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter

P-salva för män börjar testas i Sverige

Bild: Zappys Technology Solutions/Flickr.

Världens nu ledande forskningsprojekt om preventivmedel för män börjar snart att rekrytera testpersoner i Sverige. I oktober ska studien starta.

Mellan 30 och 60 friska och fertila olikkönade par ska ingå i den vetenskapliga studie som genomförs av WHO-center vid Karolinska institutet. Mannen kan vara mellan 18 och 50 år, och kvinnan mellan 18 och 35 år. Fokus i studien är på det nya preventivmedlets effektivitet.

– Det är jättestort att vi har kommit så här långt i utvecklingen av ett hormonellt preventivmedel för män, säger Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi och ansvarig för studien i Sverige.

Medlet som ska testas är en p-salva som mannen varje dag smörjer in sina axlar med. Den innehåller en ny typ av gestagent hormon, nesteron, liksom testosteron. Detta hämmar spermieproduktionen, och när den är nere på mindre än en miljon spermier per milliliter ska det deltagande paret avstå från andra preventivmedel i ett år för att p-salvans effektivitet ska kunna testas.

»Vi tror att p-salvan är effektiv men vi har inte visat det ännu.«

– Det som gör det mer komplicerat är att det är kvinnan som kan bli gravid, därför är det jätteviktigt att båda parter vill vara mer i studien. Vi tror att p-salvan är effektiv men vi har inte visat det ännu och inget preventivmedel är 100 procent säkert, säger Kristina Gemzell Danielsson.

Projektet finansieras av USA:s hälsomyndighet i samarbete med Population Council, en icke-statlig organisation. Totalt ska 420 par ingå i studien, vilken också genomförs i England, Skottland, Italien, Kenya, USA, Kanada och Chile.

Tidigare studier av p-salvan har undersökt dess påverkan på spermieproduktionen och biverkningar. Salvan kan leda till hudirritation, och på grund av testosteronet även till acne och ökad lust.

Viktökning och humörpåverkan är tidigare kända biverkningar av gestagen men de verkar bli små med p-salvan, tack vare den nya typen av gestagen som används och den lägre dosen som salvan möjliggör.

När mannen slutar använda p-salvan efter ett år kommer studien att dokumentera hur lång tid det tar innan hans spermieproduktion når normala nivåer igen.

»Min gissning är att det tar minst sju till tio år innan det skulle kunna finnas på marknaden.«

Om studien ger bra resultat är nästa steg att testa p-salvan på en större grupp personer och under mindre kontrollerade former.

På 1990-talet testades också ett preventivmedel på män i Sverige, men då gick inte läkemedelsbolagen vidare med utvecklingen av det. Den här gången tror Kristina Gemzell Danielsson att chansen är större att de når i mål.

– Min gissning är att det tar minst sju till tio år innan det skulle kunna finnas på marknaden.

Kajsa Skarsgård

Fler artiklar

Essä Abort

Frihet i en liten påse?

På 1970-talet fantiserade feminister om konstgjorda livmödrar. I dag är vi närmare det än någonsin.

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.