Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Sexpolisen

På spaning i sexualpolitiken

Ulf B Andersson och Kristina Hultman är Ottars sexualpolitiska spanare. Till vardags är Ulf B Andersson vik redaktör för Amnesty Press och skriver regelbundet i Arbetaren. Kristina Hultman är frilansskribent, krönikör och föreläsare med feministisk inriktning.

Vem är vad?

När en miljon tittare enligt tidningen QX såg den första tevesända GayGalan är det ett tecken på att homosamhället har blivit så att säga normaliserat. Ett annat är att HomO, ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning, nu ska ta ställning till sitt första fall där en bög stämplats som heterosexuell.

Enligt Expressen ville den 27-årige anmälaren och hans vän komma in på Gay-Vip Wonderbar på Göta Källare i Stockholm. De nekades inträde av klubbvärden, som ansåg att de inte var bögar.

– Tydligen ser jag inte tillräckligt bögig ut, saknar de rätta attributen, sade den besvikne 27-åringen till Expressen. Jag har tidigare stött på vakter som vägrat släppa in bögar, men det är första gången jag nekas tillträde till en bögklubb bara för att de anser att jag är heterosexuell.

/UBA

Räkna med krig

Först kom Margareta Winberg med idén att regeringen ska arbeta mot ”sexualisering av det offentliga rummet”. Nu har frågan plockats upp av Mona Sahlin.

En första signal om att något är på gång kom den 7 februari. På DN Debatt skrev Sahlin att det kan bli aktuellt med en lag mot könsdiskriminerande reklam om branschen inte skärper sig. Och det kommer den ju inte att göra, Tits&ass säljer alldeles för bra. Så räkna med krig framöver mellan justitiedepartementet och stringtrose-maffian på H&M. Och alla ni som snart kvävs under trycket från glansiga bambiögon på fjortonåringar: Tryck på! Bombardera nytillträdda politiskt sakkunniga Åsa Petersen (fd Aftonbladets ledarsida) med förslag.

/KH

Ett gott skratt

”Den senaste rapporten från RFSU avslöjar att svenskar är bedrövligt oförstående för grundläggande fakta om livet.(…) Än värre är att 36 procent tror att bondage är något man lindar runt ett skadat finger. Och inte mindre än 44 procent hävdar att syssla med läder innebär att arbeta som skomakare.”

Den som ännu inte har upptäckt hemsidan Baktanke – sex är det finaste som finns mellan tre människor rekommenderas att besöka www.yttermera.se/baktanke. Här drivs friskt med allt som har med sex att göra och det görs träffsäker parodi på Slitz och Amelia (här kallade Mandom och Evilina). Och vi kan ta del av ”nyheter”: ”Hängiven masturberare spetsade sin drink med Rohypnol”, ”Kvinna har sex med man trots omodernt kök” och ”Stockholms unga rekommenderas sexuellt umgänge med norrlänningar”.

/UBA

Noll tid för erotik?

Det kan inte vara någon slump att de feministiska kulturskribenterna Ulrika Kärnborg och Nina Björk nästan samtidigt ger sig i kast med att bena ur förhållandet mellan kärleken och livet. Och att de är småbarnmammor båda två. I vilket fall är det ingen rolig läsning. Kärnborg menar på fullaste allvar att konvenansäktenskapet har kommit tillbaka. Och Björk tycks mest se död lura bakom litteraturen.

Är det bara jag som skymtar noll tid för erotik men desto mer för blöjbyten och veckohandling mellan raderna? Och som längtar efter Sveriges svar på den svarta kärleksprofeterande feministen bell hooks? Någon skrivkunnig kvinna måste det väl ändå finnas därute som fortfarande tror att det går att förena kärleken med feminismen?

/KH

Vad vill Gud?

Ja, får man tro de fyra präster i Svenska Kyrkan som i Svenska Dagbladet den 12 februari går emot KG Hammar i hans ställningstagande för homosexuellas rätt att ingå äktenskap så har Gud följande kärleksbudskap:

1) “Kyrkan är en kroppsgemenskap.”

2) “…med denna kvinna och denna man skapa en trogen och fruktsam förening som omfattar kropp och själ livet ut.”

3) “Vi behöver en osjälviskhetens teologi, och en osjälviskhetens praxis. Det gäller allt – också sex.”

Slutsats: Heteroknullar gör man inte för sin egen skull – utan för att tillfredsställa Guds vilja. Låter misstänkt likt en viss sorts predikningar i Knutby pingstförsamling. Heja KG.

/KH

Naken i kyrkan

Snart är det dags för badsäsong och för naturister och nudister är frågan som vanligt: Var är det tillåtet att bada och sola utan textilier?

I USA byggs nu den första naturistanläggningen för kristna. Natura utanför Tampa i Florida ska få 500 lägenheter, hotell, äventyrsbassäng och naturligtvis en kyrka (byggplanerna finns på www.naturaresorts.com). Nakenhet gäller självklart för besökarna, men är frivillig under gudstjänsterna.

Natura driver också nätprojektet rejectshame.com där skam över den nakna kroppen ses som ett exempel på främlingsskapet inför Gud och ett direkt resultat av Satans knep.

Kroppsskam är roten till låg självkänsla, depressioner och sexuella övergrepp, anser de kristna naturisterna.

/UBA

En fet klubb

Övervikt och fetma har blivit ett växande problem. Många storväxta, män såväl som kvinnor, upplever att de blir mobbade och ses som mindre värda. I TV3:s nya relationsprogram Tillsammans med Hannah Rosander, en gång i tiden själv så kallad ”mullig modell” i Vecko- Revyn, visades den 9 februari ett reportage om klubben Big Girls Paradise, ett ställe i London där magra kvinnor icke göra sig besvär.

En köttmarknad där manliga besökare utnyttjar svaga, fast stora, kvinnor? Eller ett ställe där det går att få uppskattning även om ens kropp inte hör hemma i det västerländska skönhetsidealet? Ingen lätt fråga, men det lutar nog åt det sistnämnda.

/UBA

Han bildas av hon

Så är det bevisat. Och till slut kapitulerar även Dagens Nyheters vetenskapsredaktion med Karin Bojs i spetsen för det som queer-rörelsen har fattat hela tiden. Alltså: Mannen bildas från kvinnan. I fem veckor är vi alla pansexuella. Först i vecka fem kommer en viss gen kallad SRY och ställer till det. För att inte tala om vad antimüllerhormonet AMH och en dos testosteron kan göra med ett stackars flickkön. Om man begåvats med Y-kromosomer, vill säga.

I vecka tolv är det oåterkalleligen för sent. Då sitter penis och klitoris där de ska. Sån tur att det finns könshormon att ta till om man skulle känna sig missnöjd med resultatet.

/KH

PS. Adams revben, jo man tackar. Och plötsligt framträder ytterligare ett hett projekt för KG Hammar. Gamla testamentet måste skrivas om.

Till sist…

Facket gör ett tappert försök att bortförklara alla mögelskadade hus under parrollen: ”Trygga byggnadsarbetare bygger friska hus” (annonskampanj för februari, 2004).

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 1 2004)

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.