Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Sexpolisen

På spaning i sexualpolitiken

Ulf B Andersson och Kristina Hultman är Ottars sexualpolitiska spanare. Till vardags är Ulf B Andersson vik redaktör för Amnesty Press och skriver regelbundet i Arbetaren. Kristina Hultman är frilansskribent, krönikör och föreläsare med feministisk inriktning.

Lättläst om svåra saker

”Kel och sex är att gotta sig med hud och mun och händer och kön och öron och tår. Det är människor som luktar, smakar, känner på varandra, lyssnar på varandras andetag och hjärtslag, ser varandra bli upphetsade och njuta. Man får prova hur man gillar att göra.”

Så skriver författaren Annika Ruth Persson i avsnittet om kel och hångel i boken Är klänningar farliga? – en bok om hbt-personer, utgiven av LL-förlaget.

Boken är snyggt plåtad, finurligt illustrerad, och intelligent berättad rakt igenom. Och jodå, det figurerar en småskäggig person i klänning på omslaget. God lättläst läsning av hög kvalitet om svåra och viktiga saker.

/KH

Hjälp, varför dör alla?

Först dog Andrea Dworkin, porrkrigaren i tvåhundrakilosklassen. Sen dog Rosa Parks, kvinnan som gav medborgarrättsrörelsen i USA ett ansikte. Och så nu i början av februari dog en av grundarna av National Organisation of Women (NOW) Betty Friedan.

Min amerikanska kompis som var med när det begav sig hävdar att Friedan var homofob. Må så vara. 1950-talets amerikanska hemmafruar kom i alla fall ut ur garderoberna tack vare henne. Så här sa den storkäftade Friedan om sitt förhållande till män i Life Magazine 1963:

”En del människor tror att jag säger: ’Kvinnor världen över, förena er, ni har inget att förlora annat än era män”’ Det är fel. Jag säger: ’Ni har intet att förlora annat än era dammsugare’.”

/KH

Kommentarer utan heder

Ifall det talas om den kyskhetskultur som begränsar och hotar ungdomars liv, så finns det genast de som ställer sig upp och talar om det som en bluff. Regeringens integrationsutredare Masoud Kamali förklarar i en intervju i Arbetaren nummer 24/2005 att en hel del invandrartjejer felaktigt anklagar sina föräldrar, för att få en egen lägenhet.

Jan Guillou hävdar i Aftonbladet 22 januari att könsstympning och hedersrelaterade hot är en mediebluff där ”aktivisternas blodtörst i viss mån (kan) förklaras med att de vill göra rätt för sina statsanslag”.

Eva-Lotta Johansson, departementssekreterare på justitiedepartementet, anser i SvD den 18 januari att det ändå finns något förmildrande i att unga

kvinnor påtvingas en partner genom sina föräldrars val och accepterar detta för att slippa utsättas för hedersvåld.

”Flickorna betraktas som vuxna och eftersom de får de vuxnas rättigheter är det ju också en möjlighet för flickorna att få leva ut sin sexualitet”, säger Johansson. Och vi som trodde att sex handlar om attraktion från alla inblandade parter!

/UBA

USA:s riktiga ansikte

Nästan 3 000 frivilligorganisationer har fått en konsultativ roll i FN. I maj 2005 sökte ILGA, den homosexuella ”internationalen” och danska Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske, LBL, om att få denna status.

Den 23 januari avgjordes frågan av FN. Ett initiativ från Iran att säga blankt nej till ILGA och LBL, fick stöd av USA. Human Rights Watch, HRW, och 38 andra organisationer som arbetar för hbt-rättigheter kräver nu svar från Condolezza Rice om USA:s linje.

”Ett aggressivt angrepp av USA:s regering mot sexuella minoriteters rätt att bli hörda”, konstaterar HRW och anser att det är ”häpnadsväckande att Bushadministrationen nu allierar sig med Kina, Iran, Kuba, Pakistan, Sudan och Zimbabwe i en koalition av homofober”. HRW påpekar också att USA:s regering själv tagit upp dödsstraffet mot homosexuella handlingar i Iran och den zimbabwiske presidenten Robert Mugabes rabiata homofobi. Enligt Mugabe står homosexuella lägre än hundar och grisar.

/UBA

Fyndigt i sken av värmekameran

Trots att en kvällstidning försökte stoppa serien Sex Inspectors med hjälp av Linda Rosing (som uttalade sig utan att ha sett ett enda avsnitt), så har serien kommit för att stanna. Över 600 000 tv-tittare bänkade sig första gången terapeuterna Michael Alvear och Tracey Cox gav sina goda råd till ett brittiskt par. Sakligt, fyndigt, tänkvärt, och mycket sex utan erotik, är programmets karaktär. Nu har TV4 utlovat en svensk variant, och tänk om de skulle våga ta ut svängarna och även låta homopar få hembesök. Då skulle det bli fem Ottar i betyg.

/UBA

Manga för queerdykes?

Författarna bakom den uppmärksammade ”porr”(nåja)-antologin Närstrid:Vanessa kan knappast anklagas för brist på mod. Nu ska de göra film också. Det är bara att hålla tummarna för att Anki Määttä och de andra skribenterna lyckas föra över sex i text till bildmediet.

Själv längtar jag efter ett helt seriealbum – eller typ tjugo – från bildmakaren bland vanessorna, Bitte Andersson. I hennes serier finns det redan kött och blod, trots (eller kanske just för) att det inte är ”live”. Det är lite som amerikanske Dykes to Watch out for, fast utan tedrickandet, promenaderna till bokcaféet och absolut noll identifikationsmöjligheter med deppiga storstadsegon typ Arne Anka. Mangaserier för queerdykes.

/KH

Mänsklighetens stora NEJ

I den sekund som en bebis rycks från den varma kropp som den suttit ihop med och får en dask i stjärten, uttalar mänskligheten sitt allra första stora ”NEJ!”. Och så frågar vi oss varför världen är ett enda stort kaos.

Mannen som uttalar sig så, heter Wilhelm Reich. Det var han som inspirerade 1960-talets sexrebeller till visionen om ett sexuellt fritt samhälle i fred och politisk frihet. I boken Children of the Future – On the Prevention of Sexual Pathology framstår Reich som en tänkare av sin tid (han dör 1957).

Kärlek, arbete och kunskap ska styra livet, menar Reich. Fast så ser det inte ut i samhällen där barn får upphetsning förknippad med ”nej usch och fy”. Reich kan inte ens förlita sig på sina egna forskare. När en ung mamma kallas in och talar fritt och öppet om sin dotters ovanligt intensiva onani, blir människorna som lyssnar på henne öppet aggressiva.

Däremot skulle Reich förmodligen ha gjort tummen upp för ostörda kuddrum på dagis. För att inte tala om barnmorskor som lämnar friska nyfödda ungar ifred. Picka sig fram till tutten får man göra själv. Två exotiska företeelser som kanske kan ses som bidrag till världsfreden.

/KH

Och till sist…

…tipsar tv-stjärnan från Desperate Housewives Eva Longoria om hur bra sex man får av att vaxa sig brasilianskt. Så här går s/m för bikiniflickor till: Först gör det så ont så man skriker rakt ut. Sen tycker man – som den sanna quinna man är – att det är värt all smärta. Och sen kan man glädjas åt att det blir lättare för varje gång. ”Sexet man har efter en vaxning gör att man vill göra det igen.”

/ KH

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 1 2006)

Fler artiklar

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.