Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Sexpolisen

På spaning i sexualpolitiken

Babyapartheid

Förra året döptes 68,4 procent av alla barn i svenska kyrkan. Fast regnbågsungar göre sig icke besvär.

När reportern Lotta Edin på TV 4 Halland utgav sig för att vilja döpa en unge sa en av fem präster helt sonika nej.

”Nä, då är det nog bäst att du pratar med kyrkoherden”, blev svaret när mamman just har bokat tid för dop och nu bara lite försiktigt ville försäkra sig om att det skulle gå bra att komma två mammor.

Enligt Christina Ylander, redaktionsansvarig på TV 4 Halland, kunde kyrkoherdarna i de åtta församlingarna (av 36) säga: ”Jag vill ju inte döma dig, men det känns inte rätt för mig. För mig består familjen av en man och en kvinna. Och det måste ju trots allt finnas en pappa någonstans, eller hur?”

Vilket bibelcitat de motiverade sin babyapartheid med framgick inte. Knappast Jesu uppmaning ”låten barnen komma till mig”, i alla fall.

/KH

Polen får kritik

FN:s kommitté för mänskliga rättigheter riktade i en rapport den 9 november skarp kritik mot Polen. Rapporten uttryckte stark oro för den restriktiva polska abortlagstiftningen som kan göra att kvinnor tvingas söka osäkra, illegala aborter vilket kan innebära att ”kvinnors liv och hälsa sätts i fara”.

FN-organ brukar vanligen inte ta upp frågor om aborträtten, men den polska vänsterregeringen välkomnade kritiken och lovade att fortsätta arbeta för ett återinförande av aborträtten som avskaffades 1993.

Enligt nyhetsbyrån Reuters förklarade katolska kyrkan och högerpartierna att de ska fortsätta kämpa för att abortförbudet bevaras. ”FN attackerar Polens suveränitet”, menade en av Polens Pro Life-grupper.

/UBA

En dold minoritet

”Simon försökte också odla intresse för flickorna, men Simon skulle aldrig bli ihop med en tjej oavsett hur mycket han prövade och försökte. Hans hjärta och kropp ville något annat.” Det berättar Kurdo Baksi i inledningen till boken 6 om sex. Osynlig minoritet tar till orda (Svartvitts förlag). Kanske tänker vi inte på kändisar som skådespelaren Rikard Wolff, författaren Ana L Valdés och riksdagsledamoten Tasso Stafilidis som vare sig invandrare eller homosexuella. Just därför är det bra att de är intervjuade i boken. Många invandrare lever i kulturer där homosexualitet inte tolereras. Bara att hoppas att denna bok sprids och kan bidra till ökad tolerans.

Hopp finns dock, vilket visas till exempel genom att Al- Fatiha spritt sig från USA till Europa. I den gruppen välkomnas troende muslimska HBTpersoner.

/UBA

Otrogen? Jag?

När Expressen skriver ”Linda Isacsson otrogen med gift man”, monterar Vivohandlaren Stefan Holmqvist på Södermalm i Stockholm helt sonika sin löpsedel upp och ner. ”Det är en fin liten tradition vi har här hos oss”, säger han till Mitt i Södermalm.

Men vänta nu.

”Linda Isacsson otrogen med gift man…” Öh. Vi som trodde att otrohet utövas av den som ÄR gift, inte av den som har sex med den gifta.

/KH

För feministfarsor

Mikael, Kristina och Lisa vill bli fler. Inte nödvändigtvis genom att det föds mer barn, men genom att fler ansluter sig till deras nybildade feministiska föräldranätverk. Äntligen börjar det röra på sig i babyland. Mer info får du genom att mejla till kristina.henkel@spray.se

/KH

Hur fungerar ditt sexliv?

…är den fråga som äldre kvinnor nästan aldrig får inom sjukvården. Därför tycker vårdförbundets ordförande Eva Fernvall att svenska barnmorskor borde få jobba med att förbättra äldre kvinnors sexuella hälsa. Vi hejar på Eva i den fackliga kampen mot framfall, uttorkade slemhinnor och outforskade erotiska Å, Ä och Özoner. Sjuksköterskornas löner lyckades hon ju bra med.

/KH

Samtycker du?

I Ella Lemhagens långfilm Om inte (2001) finns det en scen som borde användas i sex- och samlevnadsundervisningen i skolan.

Det är på rockfestivalen där Iggy Pop ska spela och det dricks lite för mycket, det badas naket i sjön och ömsesidig flirtig kåthet uppstår mellan Jesper (Johan Svangren) och Carola (Danijela Stankovic) fast de inte borde känna så då de redan har varsin partner. Så hamnar de i ett skogsparti, de börjar kyssas, hon tar en klunk vodka för mycket, spyr, men Jesper bestämmer sig ändå för att knulla henne. Inget nej, inget motstånd men den som ser filmen har svårt att se det som ett ömsesidigt lustfyllt samlag.

Våldtäkt? Nja, skulle nog de flesta av oss svara om vi tänker på hur lagen ser ut nu och hur vi föreställer oss en våldtäkt där ett nej alltid är ett nej.

Men om vi i stället hade föreställt oss samtycke som förutsättningen för sex så hade det sett annorlunda ut.

Regeringen har nu lagt fram sitt förslag till ny sexualbrottslagstiftning, men trots att lagrådet pekat på att frågan om bristande samtycke bör in i lagen efter det fall i Bulgarien som prövats i Europadomstolen, så har justitieminister Thomas Bodström inte lyssnat.

Bland remissinstanserna fanns många invändningar mot samtycke men Brottsoffermyndigheten förordade starkt att samtycke ska införas och inom centerpartiet och kristdemokraterna finns gehör för idén.

Alla lagar har sina brister, men med samtycke skulle Tumba-fallet ha fått en annan rättslig utgång och samhället skulle markera att den som har sex med andra människor ska ha koll på att det handlar om frivillighet. Låter väl inte helt orimligt?

/UBA

Glöm inte Sigge

Det finns dem som tror att hederstänkande bara sitter i huvudet på män som bor långtbortistan. Men då har dom glömt Sigge.

I Dagens Nyheter den 21 oktober kunde man nämligen läsa följande (apropå nyheten om intresset för massagestavar och sprit på metallklubb 112 i Trollhättan): ”Trebarnsmor ska rädda fackets förlorade heder”. Jo, det stod faktiskt så. Om Saabanställda Monica Theodorsson.

”Det borgar för mer trygghet”, förklarar rubriksättaren själv, Sigge Anderberg, i samma tidning sedan läsarmobudsmannens telefon tack och lov gått varm.

/KH

Förföriskt från Hong Kong

Människor i hela världen är ganska lika. Det inser man när man ser Yan Yan Maks film Butterfly, en Hong Kong-produktion från i år som var en av tävlingsfilmerna på Stockholms filmfestival. Filmen är en helkvinnlig produktion och behandlar på ett varsamt sätt Flavias val mellan ett fortsatt heterosexuellt äktenskap eller att bejaka den lesbiska passionen.

Mitt i det förföriska, erotiska och allmänmänskliga om kärlekens svåra val så finns skuggan från demokratirörelsen i Kina och massakern vid Himmelska fridens torg 4 juni 1989.

/UBA

Årets julklapp

Efter moget övervägande är nu gunghästen utsedd till årets julklapp. Och alla ni andra, lite mer försiktiga, köper Iljas feministiska bildalmanacka 2005 för hundra pix. Snygg, smart och sexig. Bäst i år. Beställ på bildilja@spray.se

God Jul!

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 4 2004)

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.