Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

Pionjärerna och eugeniken

Flera av det förra seklets sexualpolitiska förgrundsfigurer som porträtteras i Ottars nummer »Kampen om historien« bar på och praktiserade eugeniska idéer.

I 1900-talets början fanns i USA och Europa en mängd olika organisationer, politiker och debattörer som utgjorde den så kallade eugeniska rörelsen. Eugenik betyder enligt Nationalencyklopedin idén om att »förbättra människan« genom biologisk förädling. Man brukar skilja mellan »positiv eugenik«, vars syfte var att öka barnalstringen hos »lämpliga« föräldrar, och »negativ eugenik« som genom sterilisering eller på annat sätt skulle minska antalet barn födda av »olämpliga föräldrar«.

De eugeniska idéerna fick olika genomslag och konsekvenser. I Tyskland integrerades tankarna under 1930-talet med rasbiologin. I Sverige, där eugenik oftast kallats ras- eller arvshygien, ledde detta fram till steriliseringslagar och omfattande tvångssteriliseringar. Efter andra världskriget har bland annat Indien använt massteriliseringar av män för att minska befolkningen, och i Japan utfördes även tvångssteriliseringar.

Flera av det förra seklets sexual politiska förgrundsfigurer som porträtteras i det här numret bar på och praktiserade eugeniska idéer. Exempelvis ställde sig Margaret Sanger bakom tvångssteriliseringar för att begränsa barnafödandet hos personer med funktionsvariationer och obotliga sjukdomar.

Brittiska Marie Stopes var medlem The Eugenics Education Society från 1912. Hon uttalade sig emot »mixed-race marriages« och ska ha skickat en av sina poesiböcker till Hitler. Enligt uppgifter förändrades hennes inställning till Hitler efter 1939.

För den som vill läsa mer om hur eugeniska idéer fanns med i internationellt arbete om familjeplanering, och vilken roll personer som Margaret Sanger och Elise Ottesen-Jensen spelat i det, rekommenderas boken Fatal Misconception — The Struggle to Control World Population av historikern Matthew Connelly.

Text Johanna Palmström

Fler artiklar

Reportage

Bilden av Ottar

Genom fotografen Anna Riwkins kameralins skapades bilden av Elise »Ottar« Ottesen-Jensen som folkbildare och agitator

Prisutdelning på PP-galan
Nyheter

Ottar korad till Årets magasin 2022!

Det blev vinst för Ottars specialutgåva på engelska när tidningen utsågs till »Årets tidskrift/magasin« på Publishingprisgalan den 9 november.

Intervju HBTQI

Hej Aktivist: Angelica Polmonari och Atilla Yoldas

Möt Angelica Polmonari som är aktiv inom Italiens största ideella hbtqi-rätssorganisation Arcigay och Atilla Yoldas som föreläser på tema jämställdhet och manlighetsnormer.