Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Ledare

Porr som porr

Folk slutade få våra mejl. Inte alla och inte hela tiden, men med ojämna mellanrum var det som att skrika i ett ljudisolerat rum, ingen hörde och ingen svarade. Dramats upplösning var dock varken särskilt mystisk eller otippad: Google har börjat spamklassa mejl från RFSU. Porr som porr, liksom.
Men internetjätten där anställda badar i smoothies och bollhav är knappast ensamma om denna nyfunna sexualitetsfobi. När Ordfront nyligen skulle lansera Iphone-appen ”serieromaner” blev det stopp för sexskildringarna i Mats Jonssons Hey Princess. Det räckte inte med att hela appen, enligt Apples regler för sex, naket, svordomar, sprit och tobak, fick en åldersgräns på 17 år – även innehållet censurerades. När det ska liggas under skivhyllor och Sonic Youth-affischer har Jonsson alltså fått klistra gula post it-lappar över kukar, bröst och skinkor (medan en liten bit fitta faktiskt tillåts skymta fram på ett ställe). Varken Ottar eller RFSL:s tidning Kom ut fick börja säljas via appen Qiozk utan att genomgå granskning för eventuella nakenbilder. Mönstret är tydligt, och framträder på ett otäckt sätt i Anders Rydells artikel om sex på internet på sid. 14 i detta nummer.

Serietecknaren Mats Jonsson skriver – i ett försök att se en positiv sida av nätcensuren – att det är ”allmänt känt att könsdelar och sexakter bara blir ännu snuskigare när de censureras”, och visst har han rätt i det. Men den kittlingen är väl ett ganska dyrt pris för en sekellång kamp för öppenhet och sexuell frihet? För just så allvarligt är det. Många av de offentliga utrymmen vi rör oss i varje dag ägs nämligen av privata företag, och står utom räckhåll för den yttrandefrihet vi har rätt att ta för givet. Våra nya digitala vardagsrum är dessutom inte så nya längre, och innan vi sjunker alldeles för djupt ner i soffan är det kanske läge att förhandla lite kring hyresvillkoren? Annars lär vi få se skräcken för nakenhet normaliseras, flytta från Facebook och ut i offentligheten, där röster snart höjs mot det ofattbara snusk våra barn utsätts för på sex- och samlevnadslektionerna.

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 4 2010)

Fler artiklar