Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

Premiär för storsatsning på sex

Stormen kring 2010 års snabbaste och största nätdiskussion, #prataomdet, har knappt lagt sig när det nu är dags för RFSU och UR att lansera sin nya storsatsning på sexualkunskap.

Imorgon 13 januari har ”Sex på kartan” release – Utbildningsradion och RFSU:s nya sexualupplysningsfilm. Den börjar sändas på SVT 17 januari. Samtidigt startar en dokumentärserie, ”Sexualkunskap,” som sänds under hela året, och flera radioprogram som handlar om sex- och samlevnadsfrågor för unga har premiär inom bara några veckor – allt under rubriken ”Sex, hångel och mys”.

Pär Berg har tillsammans med sitt team på Eksjö animation tecknat ”Sex på kartan”. Ottar rapport ställde några frågor.

Hur fick ni uppdraget?
– Vi höll på med en film för Landstinget om kondomanvändning. Vi var så att säga inne i genren och hade redan konfronterats med ämnet. Sexualupplysning är ganska svårt att visualisera på ett bra sätt, vi såg det som en utmaning.

Hur bestämde ni hur en fitta och en kuk ska se ut på film?
– Vi har haft könsorgansmöten där vi diskuterat alla detaljer. Jag tecknade och målade ganska många varianter innan jag kom fram till det bästa uttrycket. Jag provade bland annat att måla organen i akvarell. Till slut landade vi på blyerts. Som underlag har jag använt böcker och bilder från internet.

››Vi har haft könsorgansmöten där vi diskuterat alla detaljer.‹‹

Är det skillnad på att animera en upplysningsfilm gentemot till exempel fiction?
– Karaktärerna i den här filmen är ganska naturalistiska. I vanliga fall utvecklar vi designen mest vid ritbordet men för Sex på kartan fick vi casta på vanligt spelfilmsmaner. Det vill säga hitta riktiga personer som vi tecknade av.

– Rent visuellt så har filmen en handgjord stil, vilket var ett önskemål från RFSU och UR. Det passar ämnet.

Har ni haft farhågor kring att filmen skulle vara för sexuellt explicit?
– Vi hade referensgrupper på skolor och pratade mycket med Hans Olsson från RFSU och Annamaria Dahlöv på UR. Filmens premiss är bra och att verkligen visa hur sex kan gå till stärker budskapet att sex kan ske på olika sätt och det är inte något konstigt med det. Ungdomarna i filmen går i högstadiet, en ålder då mognadsgraden varierar mycket.

Vad har varit svårast respektive roligast?
– Det var sexscenerna i soffan (se bild) som kändes besvärligast. Så vi började med dem och när vi löst det så kändes det övriga inte så farligt.

– Detta är studions största jobb hittills, flera personer inblandade i produktionen har tillfälligt fått bosätta sig i Eksjö. Filmen är viktig, ungdomar har massor av frågor om sex och det känns bra att ha varit med och skapat något som kommer att användas i skolorna. Allra roligast är att vi lyckats få till en film vi är nöjda med.

Text: Carolina Hemlin
Illustration: Eksjö animation


Läs mer

”Sex på kartan” – ny tecknad film från RFSU och UR

Läs mer om UR:s satsning på sex under 2011 (ur.se)

Tecknat sex ska uppdatera unga (dn.se)

Tema: Sex å sånt (ur.se)

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska