Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter Abort

Priset som går vidare

För en månad sedan tackade Drottning Silvia nej till ett pris från organisationen Scandinavian Human Rights Lawyers efter att det blev känt att organisationen arbetar mot aborträtten. Men nu har priset hittat en ny mottagare.

Idag får Europarådets rapportör om våld mot kvinnor José Mendes Bota »Scandinavian Human Rights Award« för sitt arbete mot människohandel. Prisutdelningen sker i samband med att José Mendes Bota presenterar en rapport om människohandel och prostitution i Europaparlamentet i Bryssel i eftermiddag.

Drottning Silvia skulle ha fått priset den 15 oktober för sitt arbete för världens barn under ett seminarium om människohandel som arrangerades av Scandinavian Human Rights Lawyers, då José Mendes Botas var inbjuden som talare. Som medarrangörer stod Uppsala Universitet och Uppsalas FN-förening. Båda hoppade av och arrangemanget ställdes in. Professor Anna Singer vid Uppsala Universitet skrev i ett pressmeddelande att: ”Det finns för många frågetecken kring arrangemanget och organisationen Scandinavian Human Rights Lawyers som står bakom initiativet”.

Scandinavian Human Rights Lawyers drivs av juristen Ruth Nordström som också är VD för anti-abort organisationen Provita och har kopplingar till amerikanska Alliance Defending Freedom som agerar mot såväl hbtq-rättigheter som aborträtten. Nordström representerar även barnmorskan Ellinor Grimmark som tidigare i år anmälde två potentiella arbetsgivare till Diskrimineringsombudsmannen när hon nekades anställning eftersom hon vägrar att utföra aborter. Anmälan avslogs.

José Mendes Bota är från Portugal och sitter i den konservativa partigruppen EPP i Europarådets parlament, tillsammans med de svenska representanterna från moderaterna och kristdemokraterna.

Anna Dahlqvist


Läs mer

»Abortvägrande läkare hot mot rätten till vård«

»Abortmotståndare samlar en miljon namn i EU«

Fler artiklar

Nyheter Abort

Nej till fri abort på Färöarna

Med minsta möjliga marginal röstade Färöarna emot fri abort. Kvinnor tvingas att fortsätta ta sig till privata kliniker i Danmark.