Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Krönika

Provokativ oskuld

Nabila Abdul Fattah väljer att vänta med sex, och undrar varför det är så himla irriterande.

”Nabila är du oskuld?” frågar en tjej på min fritidsgård mig. Jag tvekar först inför att svara men tänker att det kan väl inte skada att berätta sanningen. Mitt svar antingen chockar folk eller får dom att tro att jag ljuger. ”Ja jag är oskuld”, svarar jag. ”Oj vad du är bra! Det är jag med” säger hon, och hennes ögon lyser. Jag svarar att hon också är bra, men att hon skulle vara lika bra även om hon inte var oskuld.

Jag kom senare på att hon var nog den första invandrartjejen som frågat mig om min oskuld. För henne fanns inga följdfrågor. Det var så självklart.

Däremot är det många svenskar som ger mig en ”varför då?”- min när dom får höra det och börjar fantisera om hur förtryckt och ofri jag är. Det är ju därför jag är oskuld. För att jag är förtryckt. Det har man ju sett på tv och läst i tidningarna.

Dom stackars invandrarfl ickorna får inte ha sex förrän dom gifts bort mot sin vilja, och då ständigt våldtas av sin man, eftersom det ju är legitimerat inom Islam att våldta sin fru.

”Hur orkar du?” får man också höra ofta. Hur jag orkar? Orkar vadå? Kretsar hela livet runt sex? Finns det inget annat att leva för? ”Ser jag ut som en person som inte kan få sex? Jag kan väl få det när jag vill, men jag har valt att inte göra det. Är det så svårt att förstå?” svarar jag.

—–

Det är inte så att jag har tagit avstånd från sex för hela mitt liv. Bara valt att vänta. Men hela min släkt blandas in i mitt intima liv eftersom det är dom som hålls ansvariga för detta, utan att dom ens vet om det.

”Alla som inte har haft sex innan dom bli blir vuxna är religiösa och hjärntvättade”, fi ck jag höra av en kille jag träffade en tag. Han fortsatte med att beskriva alla ställningar han och hans före detta fl ickvänner hade haft när de hade sex. För att jag skulle lockas… Ifall han tog mig bakifrån skulle inte min mödomshinna spricka, förklarade han. Eftersom jag varken vill bli tagen bakifrån eller tror på att det ens fi nns en mödomshinna som spricker vid samlag så tog jag snabbt avstånd från honom. Tyvärr är han inte ensam. Många killar säger i början att dom accepterar att jag är oskuld och att dom inte kommer pressa mig, men när det väl kommer till kritan så tjatas det rejält.

Faktiskt, när jag tänker på det har jag aldrig träffat en kille som det inte har blivit en diskussion med. Vissa har varit mer accepterande, men alla har diskuterat mitt val länge och väl.

—–

Att ha sex ses som något så viktigt att det verkar som att man vill bara få det gjort, så att man kan börja njuta av det sen. Dom fl esta jag har pratat med om detta har sagt att deras första gång antingen var totalt misslyckad eller att dom var så fulla att dom knappt minns det. Det är bara en grej som man vill göra, för att tillhöra gruppen som ”gjort det”. Man vill inte vara annorlunda. Man vill inte vara oskuld. Man vill inte vara konstig. Men trots deras misslyckade sexdebuter är det samma människor som tjatar på mig att ha sex. Både tjejer och killar.

Jag är inte så som man ”ska vara”, och det är jobbigt. Nu kanske det låter som att jag tror att jag är bättre än alla andra för att jag valt att vänta med sex. Att jag är smartare på något sätt. Men så är det inte. Jag accepterar att en del väljer att ha det tidigare och andra senare, men jag orkar verkligen inte ställa mig och hålla timslånga tal om varför jag valt att vara oskuld lite längre. Plus att ständigt få försvara min släkt.

—–

Jag vet inte hur unga människor i allmänhet ser på sex idag, just för att jag faktiskt inte bryr mig. Men jag vet hur jag ser på det, och jag struntar i när människor väljer att dom är redo och hur dom väljer att ha det, och vill därför gärna att folk ska göra detsamma när det gäller mig.

Min kropp, mitt val.

På grund av mitt ointresse för andra människors sexualvanor så har nog folk runtomkring mig accepterat att jag är lite ”konstig” och pratar därför inte med mig om de ”senaste sextrenderna”. Jag har ju ingen nytta av att höra det ändå. Så likt tjuren Ferdinand får jag sitta ensam under min korkek och lukta på blommorna och vara såå lycklig.

Nabila Abdul Fattah, socialpedagog, frilansskribent och artist

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 2 2006)

Fler artiklar

Extra

Lyssna på Ottar!

Nu kan du lyssna på flera både nya och gamla artiklar i mobilen!

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.