Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
visar purity paige mot bakgrund av en röd dörr
Purity Akabishanga Paige tänker bli Sveriges första öppet svarta transkvinna i riksdagen. Foto Del LaGrace Volcano
Intervju HBTQI

Drömmen: Ta plats i Sveriges riksdag

Purity Paige kom till Sverige som hbtqi-flykting från Uganda efter åratal på flykt undan transfobi och våld. Drömmen är att komma in i Sveriges riksdag, och att fler transpersoner ska engagera sig politiskt.

Den 29-åriga transaktivisten och socialvetaren Purity Akabishanga Paige är född och uppvuxen i Kabale i sydvästra Uganda. Hennes flykt från kontinenten började 2016 efter att Ugandas regering försökt införa dödstraff mot homosexuella.

– De jagar hbtqi-personer, främst oss aktivister, så jag var alltid på rymmen och blev arresterad flera gånger. Jag fick nog och flydde från Uganda till Kenya, där jag tillbringade fem år som flykting innan jag kom till Sverige i januari 2021, berättar hon.

Purity Paiges karisma och utstrålning skiner igenom, även via Zoom, och bjuder in till ett intimt samtal som suddar ut den fysiska distansen.

Även om Purity Paige kan vara mer trygg i Sverige, är det inte utan motgångar.

– Jag är en av de få lyckligt lottade som har fått komma till Sverige. Jag är glad att jag kan vara mig själv här, men som svart transkvinna är det tudelat: Jag ser de många olika former av rasism som finns här, även om den vanligtvis inte är så uppenbar.

Trots en masterutbildning har hon mött den typen av diskriminering som många utomeuropeiska migranter utsätts för.

– När jag försökt söka jobb finns det ett stigma för att jag är migrant – det är allt de ser. När jag berättar att jag har en master, att jag är socialvetare, tenderar de att inte tro på det. »Hur kan hon?«, tänker de.

Där dörrar stängts har andra möjligheter visat sig, och banar väg för en förhoppningsfull framtid.

– Jag känner mig som en nyfödd bebis, då jag har varit tvungen att börja om på nytt. Det bästa med mitt liv är att jag har hittat mig själv. Nu vet jag vilket karriärsval jag ska göra.

Förutom modellaspirationer har Purity Paige planer på att gå in i politiken. Hon berättar med sitt smittsamma leende om sin dröm.

»Om fem år ska jag vara den första öppet svarta transkvinnan i Sveriges riksdag«

– Om fem år ska jag vara den första öppet svarta transkvinnan i Sveriges riksdag, säger hon med självklarhet och fortsätter:

– Jag vill göra det för att ofta bär vi migranter på en självkänsla som är så låg att vi inte tänker att något så stort skulle kunna hända oss. Vi nöjer oss med arbeten som ingen annan vill göra. Jag vill inte begränsa mig själv, och tänker åtminstone försöka.

– Är det möjligt? Det tror jag. Kommer det att vara lätt? Det tror jag inte, men jag förbereder mig och det får mig att känna som att jag är på en bättre plats i mitt liv och att jag har en framtid här.

»Ofta gillar inte transpersoner politik, för politiken gynnar inte oss.«

Puritys ambition är att fler transpersoner ska engagera sig politiskt.

– Ofta gillar inte transpersoner politik, för politiken gynnar inte oss. Men om vi inte är inblandade i det kommer andra att fortsätta stifta lagar och bygga system som motarbetar vår existens.

Sveriges nuvarande lagstiftning gällande könsbekräftande vård har fått förödande konsekvenser för Purity Paige personligen. Hon pratar med sorg om den könsdysfori som återigen har uppstått under hennes tid i Sverige utan hormoner.

– Jag tog hormoner via den svarta marknaden när jag var i Kenya, men när jag kom hit var jag tvungen att börja en process som tar ungefär två år, då hormonerna här kommer ifrån staten. Så när jag kom hit hade min kropp ändrats totalt. Jag fick gå tillbaka till ruta ett – tillbaka till den kropp som jag hade flytt ifrån.

Purity har flyttat från Stockholm till Örebro för att fortare kunna påbörja sin hormonbehandling igen.

– Då jag har varit utan hormoner i snart ett år kan jag inte säga att jag har nått nivån där jag är helt bekväm med min kropp. Men trots det är jag hoppfull, det är jag alltid. Jag vet att jag är en vacker kvinna även om jag inte tar hormoner. Nu vet jag att tiden snart är nära då jag kan börja igen, så hoppet har stigit.

Purity Paige fortsätter blicka framåt och fokuserar på att göra sina drömmar till verklighet – inte bara för sig själv utan också för andra svarta transpersoner.

– Jag vill vara en förebild då jag har en röst och vet hur jag ska använda den. Oavsett på vilket sätt så använder jag alltid mig själv för att hjälpa en annan svart transperson. Om det finns en dröm som verkar för långt ifrån så vill jag uppnå den – så att vi kan veta att vi inte är menade att vara längst ner.


Juliet Atto är skribent och frilansjournalist. 

Läs mer

Transfrågorna blir ett av tjugotalets stora politiska områden av Erik Galli

Allt fler hbqti-personer flyr Centralamerika av Linné Fehrm

We’re loud! we’re here! We’re black, we’re queer! av Juliet Atto

Fler artiklar

Intervju HBTQI

Vem är rädd för genus?

Anna-Maria Sörberg träffar världens mest kända genusteoretiker Judith Butler och pratar om nya boken och framtiden.

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.

Artiklar HBTQI

Homofobt sexskämt i Bamse?

Många känner till uttrycket om vad som händer när någon tappar tvålen i fängelseduschen. Men varför återanvänds det av Bamse?