Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Extra

Quiza med Ottar – vinn kalender!

Från dramatiska kovändningar på hemmaplan till hbt-segrar på andra sidan Atlanten. Har du koll på det sexualpolitiska året 2012? Quiza med Ottar och var med och tävla om Lina Neidestams snygga pin-up kalender – baserad på den feministiska sexserien Maran!

1. I maj dömdes den ryske aktivisten Nikolaj Aleksejev för att under en demonstration i S:t Petersburg ha brutit mot en ny lag som förbjuder ”homosexuell propaganda”. Vad stod det på hans plakat?

A. Ni kan inte tysta hbt-rörelsen!
B. Gay-okey!
C. Homosexualitet är inte en perversion

Skärmavbild 2012-12-14 kl. 18.09.28.png


2. En känd artist anklagades tidigare i år för att brutit mot samma ryska lag och riskerade därmed att få betala 10 miljoner dollar. Vem?

A. Lady Gaga
B. Madonna
C. Rihanna

3. I februari gick Kristdemokraterna ut med att partiet bytt åsikt och nu kunde tänka sig att avskaffa kravet på sterilisering för personer som genomgår könskorrigerande behandling. Men trots KD:s vändning blev beskedet att steriliseringskravet inte kunde avskaffas under 2012. Varför inte?

A. Lagrådet satte stopp
B. De övriga allianspartierna gick inte med på förslaget om barnomsorgspeng – vilket var KD:s motkrav.
C. Regeringen ansåg att frågan behövde utredas ytterligare.

Skärmavbild 2012-12-14 kl. 18.05.35.png


4. Swedish house mafia tog ett långdraget farväl under 2012. En av medlemmarna meddelade under en tidigare spelning att: ”I’m gonna fuck this club in the pussy!”. Vem?

A. Steve Angello
B. Sebastian Ingrosso
C. Axwell

5. I oktober blev det klart – senaten i Uruguay röstade igenom ett förslag om att tillåta abort på kvinnans begäran till och med vecka 12. Landet blev därmed det andra i Sydamerika att tillåta abort. Vilket var det första?

A. Paraguay
B. Argentina
C. Guyana

abortdagen2.jpg


6. ”Den har förändrat mitt sätt att tänka, mitt hjärta & fitta” skriver Sara Stridsberg i förordet till SCUM-manifestet, som under året har spelats på Turteatern. Samtliga kvinnor i produktionen fick ta emot hot, men hur många hot fick den manliga regissören?

A. Noll
B. Ett
C. Fem

scum

7. Den amerikanska studenten Sandra Fluke tog strid för preventivmedel och blev kallad ”hora” i radio. Vem satt vid mikrofonen?

A. Bill O’Reilly
B. Rush Limbaugh
C. Glenn Beck

Sandra Fluke

8. Efter höstens USA-val ser framtiden något ljusare ut när det gäller sexuella rättigheter i landet. I folkomröstningar på valdagen röstade tre delstater ja till att införa samkönade äktenskap. Vilka?

A. Kalifornien, Oregon, North Carolina
B. Maine, Maryland och Washington
C. Texas, Utah, Washington

USA_prideflagga3.jpg


9. Tidigare i år kom också ett symboliskt viktigt ställningstagande i samma fråga då Barack Obama satte ner foten till stöd för samkönade äktenskap. I vilket sammanhang?

A. I ett tal inför kongressen
B. I en tweet från presidenten
C. I en tv-intervju

10. Hela Sverige verkade snyfta framför Jonas Gardells hiv-drama ”Torka aldrig tårar utan handskar” som sändes under hösten. Vilken liten ort kommer huvudpersonen Rasmus ifrån?

A. Koppom
B. Krokom
C. Kil

Skärmavbild 2012-12-14 kl. 18.07.00.png

11. I oktober var det 20 år sedan den så kallade Hustlerhärvan skakade kändis-Sverige. Vem av följande var inte inklippt i tidningens porrmontage?

A. Bert Karlsson
B. Carola Häggkvist
C. Pernilla Wahlgren


Mejla dina svar, namn och adress till ottar@rfsu.se – senast den 31 december. Vinnare och rätta svar presenteras på www.ottar.se i mitten av januari.

Gott nytt sexualpolitiskt år önskar Ottarredaktionen! Till vinnare och rätta svar

Fler artiklar