Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Reportage

Räkna med Gud

Kampen om vem som ska bli presidentkandidat fortsätter. Men att den kristna högern kräver sin plats i amerikansk politik råder det ingen tvivel om. Däremot kan de få det svårare framöver.

I april 2007 godkände högsta domstolen en begränsning, så kallad »partial birth abortion«, i aborträtten, som nu ska gälla i alla delstater. Något liknande hade inte gjorts sedan domslutet Roe vs Wade från 1973, som gav samtliga amerikanska kvinnor rätt till abort.

Högerkristna grupper är en av de viktiga aktörerna bakom beslutet, anser Clyde Wilcox, professor i statsvetenskap på Georgetown University i Washington, som följt den kristna högern under många år. Först genom att tvinga fram delstatslagar som förbjöd abortmetoden, sedan genom att ligga på det republikanska partiet i kongressen så kom förbudet upp på federal nivå. Abortförespråkare är nu oroliga att domslutet ska öppna upp för fler begränsningar.

– Domstolens motivering tyder på att de kan tänka sig att godkänna ännu fler förbud, både på delstatsnivå och federalt, säger Janet Crepps, jurist och representant för Center for Reproductive Rights.

– Det kan handla om att förbjuda ännu fler metoder, eller att inte tillåta sena aborter över huvud taget. Det kan också bli fråga om att minska tillgängligheten på olika sätt.

Redan för fyra år sedan, 2003, undertecknade president Bush förbudet mot partial birth abortion. Men ingen trodde då att högsta domstolen skulle godkänna att lagen tillämpades – så sent som 2001 hade den sagt nej till en snarlik lagstiftning i delstaten Nebraska. Domarna i domstolen sitter på livstid och det är först när någon pensionerar sig som presidenten kan tillsätta en ny. Bush har haft möjlighet att utse domare två gånger efter att lagen stiftats. De domarna är bägge kritiska mot aborter, och i våras godkändes restriktionen, med en rösts övervikt.

––––––

Wendy W right, ordförande för den kristna och högerkonservativa organisationen Concerned Women for America välkomnar förbudet, och vill nu vidare.

– Domstolen verkar vara beredd att godkänna ännu fler restriktioner, och det är hoppfullt, säger hon.

Concerned Women for America hoppas på att fler föreslagna delstatslagar ska godkännas och senare bli giltiga i hela landet. Som exempel nämner Wendy Wright att regeringen borde kräva mer av standarden på abortklinikerna och förbjuda att pengar från det statliga sjukvårdssystemet används till deras verksamhet.

– Det vore också bra med en obligatorisk rådgivning där kvinnan informeras om smärtnivåerna som ett foster känner under aborten.

––––––

Abortfrågan har länge delat USA i två läger. De som är för abort är endast något fler. Av abortmotståndarna är många bokstavstrogna kristna. Den gruppen har varit särskilt hård i sin kritik mot den abortmetod som nu förbjudits.

»Vad är det för sorts domare som liberalerna vill ha? (…) Den sorten som inte anser att det ska vara brottsligt för abortörer att suga ut hjärnan på till hälften födda barn«, skrev till exempel Focus on the Family i ett »aktionsmail« till sina anhängare 2003.

USA:s kristna högergrupper har omkring fyra miljoner medlemmar, men når omkring 50 miljoner andra bokstavstrogna genom de kyrkor som de tillhör, och de har en konservativ syn på sexualpolitik. De skördar framgångar, men inte i så stor skala som de skulle vilja.

– De flesta grupper inom kristna högern vill förbjuda alla aborter. Från den synvinkeln är ju det senaste utslaget i högsta domstolen inte någon direkt seger, säger Clyde Wilcox.

De flesta abortmotståndare hoppas fortfarande att högsta domstolen ska upphäva domen Roe vs Wade. I så fall kan varje delstat bestämma om abort ska vara lagligt eller inte.

De kristna högergrupperna har en direkt kanal in i det konservativa partiet, där de utgör en betydande fraktion. Rörelsen stöttar kandidater som delar deras värderingar i olika frågor – både ekonomiskt och genom att rösta. Det gör dem till en betydelsefull tillgång för konservativa kandidater, som vinner stöd genom att anamma deras ståndpunkter.

– Även om bokstavstroget kristna inte utgör en majoritet av befolkningen är de lätta att mobilisera inför val, och i vissa stater står de för närmare hälft en av republikanernas röster, säger Clyde Wilcox.

– Republikanska partiet måste alltså vädja till de högerkristna. Samtidigt får kandidaterna inte förknippas alltför mycket med rörelsen, då finns risken att de skrämmer bort andra väljare.

– Det som ur republikansk synvinkel var perfekt med George W Bush, var att han gav diskreta vinkar till kristna högern om att han var en av dem, samtidigt som han gentemot andra grupper kunde framstå som en vanlig konservativ republikan.

Bush’s senaste presidentkampanj drevs till stora delar för bokstavstroende. Clyde Wilcox anser att Bushadministrationen var skicklig när den använde mycket av valkampanjen till att förespråka ett förbud av samkönade äktenskap. Kampanjen låg rätt i tiden; det var strax efter att delstaten Massachusetts hade tillåtit homosexuella att gifta sig, och många kristna var oroliga för en liknande utveckling i sina egna delstater. I dag är besvikelsen med Bushadministrationen stor bland de högerkristna, som förväntat sig politiska resultat i utbyte.

– Bush har gjort en del, men bara ett minimum av det som den kristna högern hade förväntat sig, och han slutade hänvisa till sin tro efter valet, säger Clyde Wilcox.

Andra frågor som den kristna högern engagerar sig i är att ersätta sexualundervisning med undervisning i avhållsamhet, och mot äktenskap mellan homosexuella.

––––––

Men i den närmaste framtiden kommer det att bli svårt för rörelsen att få gehör för sin agenda, menar Clyde Wilcox.

– Valet 2008 kommer att avgöras av debatter om sjukvårdssystemet och Irakkriget. Den debatten kommer att överrösta den kristna högerns krav.

Clyde Wilcox anser att det lutar mot en valseger för någon av demokraternas presidentkandidater.

– Det innebär inte att de kristna högergrupperna försvinner från scenen, eller att de inte kommer att påverka politiken i framtiden. Men deras åsikter kommer inte att kunna användas effektivt i det här valet och de hamnar på eftersläp i några år. I själva verket växer antalet bokstavstroende kristna i USA, vilket borde öka underlaget för deras politiska krav.

Malin Beeck
Frilansjournalist och bosatt i USA, där hon arbetar med en bok om den kristna högern.

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 1 2008)

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.

Intervju

Minnen från exil

Sex personer från olika platser i Mellanöstern delar ömhudade minnen av förbjudna förälskelser, gayklubbar på tak, och doften av jasmin.