Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Recension

Rakt på sex, utan tjafs

Våga flyga – vår väg till sexuell frihet.
Joy och Joel Svensson. Forum.

Mitt under kvinnofrigörelsen på 1970-talet rörde Erica Jong om i grytan med sin frispråkiga roman Rädd att flyga. Som blinkning till hennes knapplösa knull finns nu pocketutgåvan av den ambitiösa sexhjälpsboken Våga flyga från 2013, skriven av ett medelålders svenskt par och publicerad under pseudonym. Det är texter som går rakt på sex, utan tjafs, och varvar dessa skildringar med underbyggda analyser som touchar #prataomdet, fast allt är expositivt.

Och står man bara ut med det ståndaktiga upplägget (mycket sperma) så går det faktiskt att lära sig en hel del av det målmedvetna paret och deras sexuella resa, inte minst om oss människor. Skamkänslor, äckel, pinsamma gräl, ja till och med en fjärt får nämligen plats i denna bok vilket känns befriande och faktiskt väldigt ärligt. Båda är runt fyrtio när de går från monogam parrelation med barn och dagishämtningar till en tillvaro där gränserna för de egna begären tänjs steg för steg. Först blir det trekant med ytterligare en man, ett upplägg som slutar i katastrof. Sen leker de vidare och testar den ena idén efter den andra.

Att iscensätta ett gangbang visar sig till exempel mycket svårare än man kan tro. Hälften av de noga utvalda inbjudna hoppar alltid av i sista stund, ett manfall som speglar att det nog inte är så särskilt enkelt att agera älskare åt en annan mans fru. Joy är ju Joels fru och »lånas bara ut« till de inbjudna männen. Den som ger får också något tillbaka.

I slutet av boken har de hunnit med både »ageplay« och BDSM och själv har jag fått bättre koll på mina gränser. Det är när tio snubbar ska in i vackra kåta Joy som en liten moralkärring i mig höjer rösten och säger:

— Amen, nu får ni väl… Men nej de ger sig inte, det goda paret, och några sidor lägre fram har jag kommit över också den barriären. Eller i varje fall försökt.

Kristina Hultman

Ottar går att beställa här!

Teckna en årsprenumeration och få en fin bokpremie!

Trevlig läsning!

Fler artiklar

Prisutdelning på PP-galan
Nyheter

Ottar korad till Årets magasin 2022!

Det blev vinst för Ottars specialutgåva på engelska när tidningen utsågs till »Årets tidskrift/magasin« på Publishingprisgalan den 9 november.

Intervju HBTQI

Hej Aktivist: Angelica Polmonari och Atilla Yoldas

Möt Angelica Polmonari som är aktiv inom Italiens största ideella hbtqi-rätssorganisation Arcigay och Atilla Yoldas som föreläser på tema jämställdhet och manlighetsnormer. 

Intervju

Raseriernas tid är över

Sju år har gått sedan Fanna Ndow Norrbys kritikerrosade bok »Svart kvinna« släpptes – men vad har hänt sedan dess?