Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter

Resolution om SRHR nedröstad

Med sju rösters övervikt röstade Europaparlamentet i dag ned en omdebatterad resolution som bland annat lyfter rätten till preventivmedel, abort och sexualundervisning.

Med sju röster övervikt röstade Europaparlamentet i dag ned en omdebatterad resolution som bland annat lyfter rätten till preventivmedel, abort och sexualundervisning.

– Jag är fruktansvärt upprörd. Det här visar hur starka de krafter är som totalt förnekar kvinnors och hbt-personer rättigheter, säger Mikael Gustafsson (V), parlamentariker och ordförande i jämställdhetsutskottet.

– Dessa frågor är uppenbarligen mer provocerande än någonsin, det är en backlash som vi ser har förstärkts i och med den ekonomiska krisen.

Med 334 röster mot 327 antogs istället ett kort uttalande som bekräftar att de aktuella frågorna avgörs på nationell nivå, dett under jubel från bland annat franska Nationella fronten.

»Dessa frågor är uppenbarligen mer provocerande än någonsin.«

Hur ser du på att resolutionen berör flera frågor som inte lyder under EU?

– Det här betänkandet handlar överhuvudtaget inte om lagstiftning, då hade inte jag heller kunnat rösta för, utan om en gemensam åsiktsyttring som understryker grundläggande rättigheter, säger Mikael Gustafsson till Ottar.

Europaparlamentarikern Cecilia Wikström (FP) skriver i ett uttalande efter omröstningen att den konservativa gruppen EPP saknar konsekvens i sitt resonemang om nationell suveränitet och uttalanden på EU-nivå.

– I fjol gav till exempel EPP sitt stöd till en resolution om diabetes. Vad som är subsidiärt verkar således bero på vilken typ av hälsa vi talar om. Handlar det om kvinnans rätt till sexualitet och kontroll över sin fertilitet så blir det andra tongångar än om det handlar om diabetes, säger Wikström.

Som Ottar tidigare har rapporterat om skulle resolutionen ha tagits upp i slutet av oktober, men skickades då tillbaka till jämställdhetsutskottet efter det som flera svenska parlamentariker beskrev som ”kaos” och ”bråk” i plenum. Vid det tillfället beskrev Johanna Westeson, europachef för Center for Reproductive Rights, den aktuella resolutionen som ett viktigt verktyg för att ge SRHR en mer central roll inom EU. Och fortsatte: – Jag skulle säga att den får allra störst politisk betydelse om den inte antas, då blir det en stark markering att EU har tagit ett steg tillbaka.

Text: Kristina Lindquist


Läs mer

Wikström: ”Det är helt skandalöst”

”Ett viktigt verktyg för SRHR inom EU”

Fler artiklar

Prisutdelning på PP-galan
Nyheter

Ottar korad till Årets magasin 2022!

Det blev vinst för Ottars specialutgåva på engelska när tidningen utsågs till »Årets tidskrift/magasin« på Publishingprisgalan den 9 november.

Intervju HBTQI

Hej Aktivist: Angelica Polmonari och Atilla Yoldas

Möt Angelica Polmonari som är aktiv inom Italiens största ideella hbtqi-rätssorganisation Arcigay och Atilla Yoldas som föreläser på tema jämställdhet och manlighetsnormer. 

Intervju

Raseriernas tid är över

Sju år har gått sedan Fanna Ndow Norrbys kritikerrosade bok »Svart kvinna« släpptes – men vad har hänt sedan dess?