Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter

Resolution om SRHR nedröstad

Med sju rösters övervikt röstade Europaparlamentet i dag ned en omdebatterad resolution som bland annat lyfter rätten till preventivmedel, abort och sexualundervisning.

Med sju röster övervikt röstade Europaparlamentet i dag ned en omdebatterad resolution som bland annat lyfter rätten till preventivmedel, abort och sexualundervisning.

– Jag är fruktansvärt upprörd. Det här visar hur starka de krafter är som totalt förnekar kvinnors och hbt-personer rättigheter, säger Mikael Gustafsson (V), parlamentariker och ordförande i jämställdhetsutskottet.

– Dessa frågor är uppenbarligen mer provocerande än någonsin, det är en backlash som vi ser har förstärkts i och med den ekonomiska krisen.

Med 334 röster mot 327 antogs istället ett kort uttalande som bekräftar att de aktuella frågorna avgörs på nationell nivå, dett under jubel från bland annat franska Nationella fronten.

»Dessa frågor är uppenbarligen mer provocerande än någonsin.«

Hur ser du på att resolutionen berör flera frågor som inte lyder under EU?

– Det här betänkandet handlar överhuvudtaget inte om lagstiftning, då hade inte jag heller kunnat rösta för, utan om en gemensam åsiktsyttring som understryker grundläggande rättigheter, säger Mikael Gustafsson till Ottar.

Europaparlamentarikern Cecilia Wikström (FP) skriver i ett uttalande efter omröstningen att den konservativa gruppen EPP saknar konsekvens i sitt resonemang om nationell suveränitet och uttalanden på EU-nivå.

– I fjol gav till exempel EPP sitt stöd till en resolution om diabetes. Vad som är subsidiärt verkar således bero på vilken typ av hälsa vi talar om. Handlar det om kvinnans rätt till sexualitet och kontroll över sin fertilitet så blir det andra tongångar än om det handlar om diabetes, säger Wikström.

Som Ottar tidigare har rapporterat om skulle resolutionen ha tagits upp i slutet av oktober, men skickades då tillbaka till jämställdhetsutskottet efter det som flera svenska parlamentariker beskrev som ”kaos” och ”bråk” i plenum. Vid det tillfället beskrev Johanna Westeson, europachef för Center for Reproductive Rights, den aktuella resolutionen som ett viktigt verktyg för att ge SRHR en mer central roll inom EU. Och fortsatte: – Jag skulle säga att den får allra störst politisk betydelse om den inte antas, då blir det en stark markering att EU har tagit ett steg tillbaka.

Text: Kristina Lindquist


Läs mer

Wikström: ”Det är helt skandalöst”

”Ett viktigt verktyg för SRHR inom EU”

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.