Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Recension

Så här låter aktivism 2017

MUSIK You Good I’m Good Let’s Be Great

GNUCCI

(GNUCCI 2017)

Att göra politisk musik utan pekpinnar med bibehållet sväng är en av de svåraste musiknötterna att knäcka. Men i svenska artisten Gnuccis förlovade klubbland blir politiken plättlätt till ett instrument.

På You Good I’m Good Let’s Be Great utgör agitationen rytmen i låtarna och frustrationen över orättvisor och andra fuck ups i världen omvandlas till elektrisk energi, en rusande puls.

You Good I’m Good Let’s Be Great är Gnuccis debutalbum. Men hon är ingen debutant. 2012 kom den första ep:n Oh My Goodness, som nominerades till P3 Guld och två år senare släppte hon ytterligare en ep, den hyllade Psychohappy.

»Sveriges svar på M.I.A. är poppig som Robyn, rå som Neneh Cherry och gapig som Kelis.«

Och ingenting på You Good I’m Good Let’s Be Great låter heller nyvaket. Det är ett fullständigt och fulländat danspopalbum.

Sveriges svar på M.I.A. är poppig som Robyn, rå som Neneh Cherry och gapig som Kelis. Hon är DIY personifierad och sa en gång att det beror på att hon är sin ensamstående mammas dotter i allt hon gör.

Ett vackert arv.

Little girl är en vansinnig uppgörelse med dubbelmoral, förväntningar och bannor på unga kvinnor som avslutas med de befriande slagorden »Seriously?? I just can’t!!!«. Titelspåret ett självklart dansanthem i sommar. Och Ultimate sydrome den gulligaste, smarrigaste kärleksballaden i genren jag hört i år.

»Genom sena technoklubbar, vidare till betagande soluppgång och sedan när morgonen gryr upp till kamp i demonstrationståg.«

På You Good I’m Good Let’s Be Great ryms hela världen. Inte bara av den uppenbara orsaken att Gnucci spelat in och skrivit skivan i Sverige, Sydafrika, Danmark, Portugal, Frankrike, Mexiko, USA, Tyskland och Nederländerna. Hon har bjudit in musiker, låtskrivare och producenter att kreativa loss på läger hon kallar Rab Rec Camps.

Men det återspeglas också i den musikaliska friheten Gnucci balanserar sitt klubbgolv på. Hon dansar med lätthet genom sena technoklubbar, vidare till betagande soluppgång och sedan när morgonen gryr upp till kamp i demonstrationståg.

Så här härligt låter aktivism 2017.

Annah Björk är frilansskribent och författare

Fler artiklar