Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

Så kan krogvärlden förhindra våldtäkter

Sociala miljöer som krogar och klubbar är jaktmark för den som ser sin chans att utsätta unga som festar för sexuella övergrepp. Hur förebygger krogarna brott?

Ottar frågade Lova Magnusson, DJ och klubbarrangör på bland annat F12 och tidigare nattklubbchef på numera nedlagda Sommargården i Stockholm, om vad de gör för att öka säkerheten i krogvärlden.

– Det här är inget lätt problem att lösa. Men en sak som en kan arbeta aktivt med är till exempel att plocka bort all dricka som står utan uppsikt, säger hon.

En annan jätteviktig sak är att ha uppsyn när gäster är på väg hem, menar Lova Magnusson.

– Det händer att en ensam tjej vinglar ut, ibland ihop med en kille, men oavsett vilket – märker man att personen är för berusad så se till att hjälpa personen in i en taxi. Helst ska klubben stå för resan, det hade vi som princip på Sommargården.

– Det är viktigt att tjejer känner den tryggheten när de går ut. Och skulle något hända så finns vi där. Det måste alla klubbar jobba mer aktivt med, säger Lova Magnusson.

Anna Knöfel Magnusson

LÄS OCKSÅ: Ny studie: Alkohol vanligaste drogen vid våldtäkt på krogen

Fler artiklar

Intervju

»Lyssna på oss«

Leontine Olsbjörk kom till via donerade könsceller för 25 år sedan. Nu vill hon skapa samtal kring rätten till information.

Porträtt i svart och gult på carolina Hemlin och Ida Måwe.
Ledare

Oroande trender bland unga

Ottars chefredaktörer om resultatet i den senaste Ungdomsbarometern. Hur kommer attityder bland unga män att påverka sexualpolitiken i framtiden?