Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Recension

Säreget stram relationsroman

Ett så starkt ljus.
Lyra Ekström Lindbäck. Modernista.

Lyra Ekström Lindbäcks andra bok är en säreget stram relationsroman. I stället för att i första hand gestalta svårgripbara begärsoch relationsdynamiker, försöker romanens huvudperson och berättare, Sara, nagla fast sina förälskelser i en analytisk och hårt preciös text. Eller som en nästan kusligt skarp vän påpekar för Sara: »För dig är de faktiska upplevelserna bara utkast som du är besatt av att nysta upp och begripa.« Att Ekström Lindbäck också är verksam som litteraturkritiker kan spåras i den essäistiska och ständigt tolkande stilen.

Romanen utspelar sig i unga, lesbiska, intellektuella kulturkretsar i Stockholm. Och genom Saras olika relationer tecknas en karta av skilda lesbiska begär i skuggan av heterovärlden: Den aldrig handgripligen utforskade ungdomskärleken Linnéa. Den deprimerade C, som tycks sänkt av sin egen kompromisslöshet, och som så klart väcker det ihärdigaste begäret. Joanna, som gäckar med sin självsäkerhet å ena sidan, och (hetero)sexuella vaghet å den andra: »Lesbiskhet är det gemensamma pansaret som vi behöver för att kunna öppna oss för varandra, och så länge hon inte är beredd att bära det finns det inte en chans att dela mina sårbarheter med henne.«

För mig blir titelns »ljus« nyckeln till läsningen. Marginellt syns det som något utsträckt över himlen bakom hustaken, men desto mer som en tydlig överlappning mellan vad den här boken handlar om och hur den är skriven: Ute ur garderobens ängsliga mörker, utanför darkroomets avskilda utlevelser, ställs det lesbiska begäret i ett sken som väcker ambivalens, i ett så starkt ljus, som andas både frihet och konfrontation med homofobi och heteronormer. Och skriften blir en sorts hand att skugga sina kisande ögon med, för att se där i bländningen av lesbiskt begär och heterosexuell repression. För att den egna ljussättningen av världen ska bli möjlig.

Jag placerar Ett så starkt ljus bland andra relations-lanternor i bokhyllan: Gun-Britt Sundströms Maken, Bell Hooks Allt om kärlek, Anne Carsons Eros the Bittersweet.

Kristofer Folkhammar

Ottar går att beställa här!

Teckna en årsprenumeration och få en fin bokpremie!

Trevlig läsning!

Fler artiklar

Extra

Lyssna på Ottar!

Nu kan du lyssna på flera både nya och gamla artiklar i mobilen!

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.