Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Recension

Samtycke inget för Grey

Vill, vill inte, vill, vill inte. Bild: Universal Pictures International.

På lördag har Fifty Shades of Grey svensk biopremiär. En tuff uppväxt räcker inte för att förklara varför Christian Grey växlar mellan rollen som grov sadist och tyck-synd-om-mig-kille, skriver Hugo Ewald.

Fifty Shades of Grey. Regi: Sam Taylor-Wood

Få kan väl ha missat ramberättelsen till Fifty Shades of Grey; engelskstudenten Anastasia Steele (Dakota Johnson) möter superrika affärsmannen Christian Grey (Jamie Dornan) som gradvis introducerar henne till BDSM-världen*. Den omdiskuterade bokserien har kritiserats för att ge en skev bild av BDSM, men också beskrivits som en introduktion till ett mer experimentellt sexliv för kvinnor.

Redan tidigt lär vi oss att Ana är lite blyg och nervös. Hon snubblar in på Christians kontor och vi förstår att han befinner sig i överläge. Han fyller i hennes ord och tar upp all plats i rummet.

Hon faller för honom och snart visar det sig att vår hjälte har en mörk sida. Christian Grey måste dominera. Med en iskall blick berättar han att sadistiskt sex är det enda sättet han kan få njutning på.

Bild: Universal Pictures International
Bild: Universal Pictures International

Vidare dyker han upp på Anas jobb, skickar brev med litterära referenser i bästa stalkerstil, ber henne gå hem när hon är full på krogen och försöker tvinga henne att skriva under ett kontrakt som ger honom rätten att helt styra hennes liv. Hon ska bli hans sexslav. ”Bli inte kär i mig, jag är farlig”, säger Christian, men verkar ändå göra allt för att hon ska bli just det.

«Så plötsligt får vi på ett långsökt sätt reda på att Christians mamma var prostituerad och knarkare. Det är då tänkt att tittaren ska förlåta honom för hans minst sagt vidriga beteende. »

I teorin älskar Christian samtycke, han upprepar ständigt att Ana inte ska behöva göra något hon inte vill. Den enda makten Ana i teorin har är ju just att kunna säga nej till sex. Men i praktiken blir han arg och hotar att straffa henne så fort hon säger nej. Han till och mer lurar in henne till sitt ”lekrum”, för att så fort de haft sadistiskt sex säga att kontraktet hon inte ville skriva under nu är överspelat. Hon har skrivit under det genom att ha sadistiskt sex med honom.

Så plötsligt får vi på ett långsökt sätt reda på att Christians mamma var prostituerad och knarkare. Det är då tänkt att tittaren ska förlåta honom för hans minst sagt vidriga beteende. Det är knappast övertygande, och det är svårt att förstå varför Christians beteende som ständigt snuddar vid ren våldtäkt går att ursäkta med att han har en ”brokig bakgrund”.

Och då dyker förstås frågan upp; om Grey bara ville ha någon att leka BDSM med, varför kunde han inte bara skaffa ett konto på en hemsida för sexträffar istället för att växla mellan rollen som grov sadist och tyck-synd-om-mig-kille i ett sätt som vagt liknar kärlek?

Hugo Ewald är frilansjournalist och tidigare praktikant på Ottar.

*BDSM står för bondage/disciplin, dominans/underkastelse och sadomasochism.


Läs mer

http://www.www.ottar.se/artiklar/det-v-ras-f-r-bdsm

http://www.www.ottar.se/artiklar/bdsm-magasinet-venia-vill-n-vaniljare-2

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska