Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Ottarskolan

Sega sexmyter

Kastrationsskräck, erotiska fantasier och dubbelmoral har gett upphov till allt möjligt knas på det sexuella området.

Lektion 1: Vad är en myt?

Myter är inte bara sagor, utan säger något om sin samtid och fungerar ofta som rättesnören. Och ibland – som ren skrämselpropaganda. I perspektiv kan vi skratta åt gamla myter, som att tidelag ska ha gett en avkomma som är en mix mellan människa och ko. Men det är inte alltid lätt att dra gränsen mellan myt och sanning eftersom myterna plockas upp av media, läkarvetenskapen och i lagar.

Lektion 2: Supersnygga skogsrån

I boken Svenska folksägner gör etnologen Bengt af Klintberg en kartläggning av väsen med sexuell karaktär. Skogsrået, bergsrået och sjörået styr över naturens rikedomar och visar sig oftast i kvinnogestalt. Ibland har de urholkade ryggar, ibland svans och är alltid supersnygga mansslukerskor.
Enligt af Klintberg var det män – som i sin ensamhet ute på sjön eller i skogen drabbades av sexuella fantasier – som skapade de mytiska sexbomber na. Och lite enmanserotik i fiskebåten kan väl knappast skada? Jo då, en 22- årig dräng dömdes 1691 till döden av Vättle häradsrätt för »olovlig beblandelse med ett skogs- eller bergsrå«. Bäst att ge sig hän åt arbete och trohet med andra ord.

Lektion 3: Vagina dentata

Historier om kvinnor som lurat till sig älskare för att sedan kastrera dem med sin »betandade fitta« har cirkulerat världen över i litteratur, hörsägen och film. Forskarna Monte Gulzow och Carol Mitchell skriver »sanna« historier från Vietnamkriget, där amerikanska soldater berättar om sexsäljande vietnamesiska kvinnor som haft rakblad i slidan, och till och med granater. I en nordamerikansk indianstam , oklart vilken, ska det finnas en historia om
en köttätande fisk med vassa tänder som bor i en kvinnas vagina. På healthcentral.com skriver doktor Dean Edell att hans kollega sett en vagina dentata: Det var en kvinna som hade en dermoidcysta i »underlivsregionen« som hade utvecklat tänder. Professor Ingemar Joelsson skriver på netdoktor. se att det även har upptäckts ett öga i en dermoidcysta. Vad ska man tro på? Vagina dentator har även avbildats i konsten, kolla in surrealisterna. I B-skräckisen Teeth från 2007 upptäcker en high schooltjej att hon har en huggkäft i fittan. Trailern inleds med en sevärd blodig gynundersöking… En variant på temat är »Penis captivus«, där mannens penis fastnar i kvinnan på grund av kramp i fittan – en myt som fanns nedskriven i svenska läkarböcker ända in på 1960-talet (!).

Lektion 4: Håriga händer

Gipsade könsdelar, diverse spikverktyg kring könsorganen, mödrar som vakade vid barnens sängar. Allt för att stoppa onanister och masturbatörer, dessa illbattingar. Etnologen Jonas Frykman beskriver i Den kultiverade människan att onani från 1700-talet till 1900-talets början sågs som en styggelse inom den borgerliga kulturen. Enligt den tyske läkaren O. Vater kunde handtrallan leda till förstörd »hjärna, nervsystem, ryggmärg, synförmåga, förstånd, skarpsinne, över huvud taget livskraften i varje form«. Handflatorna kunde bli håriga, epilepsi framkallas och ryggmärgen kunde förtvina. Det verkar som att pojkarna led större risk att bli onanister, men olika former av kvinnlig omskärelse ägde också rum för att förhindra onani. De naturliga drifterna måste tyglas och självdisciplin var det enda rätta.

Linda Israelsson

Fler artiklar