Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

Separatist, javisst!

Nu tar det feministiska seriekollektivet Dotterbolaget över ett helt nummer av tidskriften Galago. Sara Hansson berättar om hur hon blev såld på kvinnoseparatism.

När Sara Hansson inte hånar abortmotståndare och bröllopsmässor i P3:s humorprogram Tankesmedjan, titulerar hon sig serietecknare. I vår kommer debuten i det långa formatet, Vi håller på med en viktig grej, om livet när man är 11 år. Sara Hansson bildar tillsammans med kollegor som Sara Granér, Sofia Olsson och ett tjugotal andra det feministiska serietecknarkollektivet Dotterbolaget. Malmöiterna är gästredaktörer för det nyutkomna trans- och kvinnoseparatistiska numret av Galago. Sara Hansson berättar att hon för första gången kom i kontakt med separatism som organisationsform när Dotterbolaget besökte hennes klass på Serieskolan.

– Jag blev jätteprovocerad den gången, eftersom jag inte hade kommit så långt i min feministiska analys. Jag var mest inne på en queer-tanke om att sluta dela in människor efter kön. Efter ett tag bestämde jag mig ändå för att gå med i Dotterbolaget, och under den perioden började jag läsa en del feministisk litteratur. Sociologen Carin Holmbergs bok Det kallas kärlek fungerade som ögonöppnare för mig. Då blev det tydligt att jag ville ändra saker i mitt eget liv.

Vad har humor med makt att göra?

– Man skrattar bara åt någonting där man tycker att det finns en sanning, så om man får någon att skratta så har man fått medhåll. Så om man skämtar uppåt kan humorn användas som ett medel för motmakt.

Vilket skratt är politiskt?

– Tecknaren Charlie Christensen har gjort en enruting där en man säger till sin fru typ: ”Fy faan vad tjock du är Kerstin” – det är hela skämtet. Om man skrattar åt det bekräftar man könsmaktsordningen, men det uppfattas inte som politiskt. Däremot kallas mina serier politiska när jag utmanar kroppsideal eller heteronormen. Jag vill hävda att vi båda är politiska.

Foto: Kate Visonj

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 4 2010)


Läs mer

Sara seriebloggar på hejasara.blogspot.com.

Fler artiklar

Prisutdelning på PP-galan
Nyheter

Ottar korad till Årets magasin 2022!

Det blev vinst för Ottars specialutgåva på engelska när tidningen utsågs till »Årets tidskrift/magasin« på Publishingprisgalan den 9 november.

Intervju HBTQI

Hej Aktivist: Angelica Polmonari och Atilla Yoldas

Möt Angelica Polmonari som är aktiv inom Italiens största ideella hbtqi-rätssorganisation Arcigay och Atilla Yoldas som föreläser på tema jämställdhet och manlighetsnormer. 

Intervju

Raseriernas tid är över

Sju år har gått sedan Fanna Ndow Norrbys kritikerrosade bok »Svart kvinna« släpptes – men vad har hänt sedan dess?