Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

Ser du tecken på en ökande moralism i Europa?

Kjell Albin Abrahamson: EU röstade bort ”Europas kristna rötter”

Nej. En god måttstock på det är EU-parlamentet eftersom det är det största och mest representativa multikulturella direktvalda parlamentet. Om Europa styrdes av nymoralism skulle den påtänkte italienske kommissionären Rocco Buttiglione tillåtits sitta kvar efter sitt negativa uttalande om homosexuella, nu röstades han bort. Om kyrkans företrädare haft ett större inflytande i EU skulle det i EU:s konstitution funnits en hänvisning till ”Europas kristna rötter” vilket också röstades bort. Det är däremot ingen hemlighet att kristdemokratiska partier var mest pådrivande i bildandet av dagens EU.

Kjell Albin Abrahamson är Sveriges Radios korrespondent i Centraleuropa.

Elin Jönsson: Mer okej att hata bögar

I Ryssland finns tendenser. Familj och hem är viktigare än någonsin. Idealet är kärnfamilj, hus, och en stor bil. Frun ska vara hemma med barnen och mannen tjäna pengar. Värderingar som gott och ont, trygghet och kärnfamilj gäller. Ryskortodoxa kyrkan är fientligt inställd till homosexuella och kyrkans ökade popularitet har gjort det (mer) okej att hata bögar.

Elin Jönsson är journalist och arbetar och bor i Ryssland.

Richard Swartz: Moralistiska strömningar finns

Säkert finns moralistiska strömningar, men jag tror inte man kan kalla dem starka. En del har vi fått genom utvidgningen av Europa. Östeuropéerna var mer intresserade av frihet än av en fylld mage. Just moralister som Václav Havel eller Lech Walesa eller instanser som katolska kyrkan spelade en stor roll för att ta kål på kommunismen. Det har man inte glömt där. Det kan säkert få praktiska konsekvenser när allt färre unga européer ska försörja allt fler gamla. Här kommer det säkert att vara lockande att få kvinnorna till att föda fler barn genom att fösa dem tillbaka i riktning mot kök och hem.

Richard Swartz är Svenska Dagbladets korrespondent på Balkan.

Per Enerud: Ryssland betonar sundhet och tradition

Ja, bland annat i Ryssland. Med centrum kring kommunistpartiet och nationalistiska grupper. Möjligen kan man även ana tendenser i det maktbärande partiet. Här betonas familj, sundhet och tradition, som ställs mot homosexualitet, porr, prostitution och omoral som ”utländska angrepp”. Kyrkan är med och spelar, men har inte alls samma röstresurser. Däremot saknas den typ av vänstermoralistiska rörelse, som finns i Sverige, där man ur en feministisk synvinkel tar avstånd från porr och prostitution. En av Rysslands ledande feminister, Maria Arbatova, kräver att prostitutionen ska legaliseras för att kvinnorna i sexhandeln ska kunna få ett lagligt skydd mot hallickar, sexhandlare och korrupta poliser.

Per Enerud är före detta Moskvakorrespondent, Sveriges Television.

Mats Hallgren: Toleransen har ökat

Nej inte i den meningen att man är mer fördömande mot utomäktenskaplig sex eller mot homosexuella. Det är notabelt med tanke på att många EU-länder är katolska. Snarare är det tvärt om. Toleransen har ökat. Det beror, tror jag, på att katolska kyrkans grepp har försvagats. Länder går mot en allmän sekularisering, ungefär som i Sverige.

Mats Hallgren är Svenska Dagbladets EU-reporter.

Alice Petrén: Blandad framgång för Vatikanen

Nej. Inte än. Den skulle i så fall snarast komma med muslimska förtecken. Blir fundamentalisterna fler, kan de komma att göra sig hörda och vilja påverka. Vatikanen försöker att motverka liberaliseringar, med blandad framgång.

Påven har fått brett utrymme i media under år 2005, vilket mest beror på att han är ny och mindre på innehållet i Vatikanens sexualpolitik. Påven manade dock i juni 2005 italienarna att avstå från att delta i folkomröstningen om provrörsbefruktning, och det har sagts att påven därmed vädrar en möjlighet att ompröva abortlagstiftningen i Italien.

Alice Petrén är utrikeskorrespondent för Sveriges Radio.

Nymoralism = en i nutiden samlande benämning på de sexualmoralistiska strömningar som verkat efter den sexuella frigörelsen på 1950- och 60-talen

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 1 2006)

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.