Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

Seriemördarinspiration

Det är strax innan stängning och ljudet av en poplåt ekar i ett glesbefolkat Göteborgs konstmuseum, Musiken letar sig fram bakom ett skynke, där ett titthål leder in till videoinstallationen När lammen tystnar. Som en replik till scenen ur filmen med samma namn dansar konstnären Sonja Nilsson till tonerna av Q Lazzarus Goodbye Horses. I filmen dansar seriemördaren Buffalo Bill i kvinnokläder på samma sätt. Sonja Nilsson såg När lammen tystnar för första gången som 14-årig pojke när de skulle diskutera gott och ont i konfirmationsgruppen.

– När jag tänkte tillbaka kom jag ihåg scenen där Buffalo Bill dansar och hur jag med fasa tänkte: Är det sådan jag kan bli av min önskan att vara tjej?

– För mig handlade det om att gestalta ett personligt mardrömsscenario. När jag såg filmen igen förvånades jag över hur lätt det faktiskt var att känna sympati för Buffalo Bill.

Även innan Sonja Nilsson blev kvinna handlade flera av hennes verk om gestaltning av kön, ofta med henne själv som objekt. Hon växte upp i Veberöd, utbildade sig på konsthögskolan Valand i Göteborg och har på senare år bott i Berlin. Nu lever hon i San Francisco med sin fru och deras ettårige son.

– Det var bra för mig att lämna Sverige, menar Sonja. Både Kreuzberg i Berlin och Mission District i San Francisco är mångkulturella områden med en fantastisk blandning av människor. Den intensitet och öppenhet som finns där saknar jag i Sverige.

Text: Anders Annikas


Läs mer

Läs mer om utställningen ”När lammen tystnar” på Alma Löv Museums webbplats (fly.to/almalov)

Se en avfilmning av Sonjas konstverk, på plats på Alma Löv Museum (mov-format)

Fler artiklar

Prisutdelning på PP-galan
Nyheter

Ottar korad till Årets magasin 2022!

Det blev vinst för Ottars specialutgåva på engelska när tidningen utsågs till »Årets tidskrift/magasin« på Publishingprisgalan den 9 november.

Intervju HBTQI

Hej Aktivist: Angelica Polmonari och Atilla Yoldas

Möt Angelica Polmonari som är aktiv inom Italiens största ideella hbtqi-rätssorganisation Arcigay och Atilla Yoldas som föreläser på tema jämställdhet och manlighetsnormer. 

Intervju

Raseriernas tid är över

Sju år har gått sedan Fanna Ndow Norrbys kritikerrosade bok »Svart kvinna« släpptes – men vad har hänt sedan dess?