Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Sex-pionjärerna

Sexpionjärer: Emma Goldman

Emma Goldman föddes i Ryssland och dog i Kanada. Däremellan drog hon in feminismen i anarkismen, blev deporterad, och närapå mördare.

Emma Goldman föddes i Ryssland och dog i Kanada. Däremellan drog hon in feminismen i anarkismen, blev deporterad, och närapå mördare. Hon flydde från Ryssland till New York för att slippa bli bortgift av sin pappa. För henne var det fri kärlek som gällde, inget äktenskap. Under en demonstration i Chicago, där anarkistiska arbetare krävde bättre arbetsvillkor, kastade någon en bomb och polisen sköt för att döda. Det var den våldsamma Haymarketmassakern den första maj 1886, och den fick Emma Goldman att fatta tycke för anarkismen. Hon började föreläsa, och tillsammans med sin hjärtevän Alexander Berkman planerade hon att mörda Henry Clay Frick. Det rörde sig om hämnd för de sju arbetare som mördades när Frick med hjälp av lejda män, Pinkertondetektiver, skulle bryta en pågående strejk. Trots pistolskott och knivhugg gick mordet på Frick inte vägen, men Alexander fick ändå fängelse i 22 år. Även Emma fick senare fängelse, då för anstiftan till upplopp. På insidan började hon studera medicin och specialiserade sig på förlossningar. När hon kom ut från fängelset fanns det ingen möjlighet för henne att som kvinna praktisera det hon lärt sig, så hon reste runt i Europa och föreläste och arbetade med förlossningar, och under en hemlig konferens i Frankrike blev hon instruerad i hur preventivmedel används.

Och vad hände inte sedan. Goldman föreläste och agiterade om anarkism, gav ut en bok, blev anklagad för att vara inblandad i mordet på president William McKinley, träffade nya älskare, gav ut den anarkistiska tidningen Mother Earth, och återförenades med Alexander som blev frisläppt från fängelset. 1914 skrev en viss Margaret Sanger en artikel om födelsekontroll och dess metoder, och Emma började också agitera kring detta i det offentliga. Båda blev dock arresterade för spridning av erotiska, ohämmade artiklar. Emma och Alexander propagerade för att folk inte skulle registrera sig till militärtjänst under första världskriget vilket upprörde makthavarna, och de bedömdes vara två av uSA:s farligaste anarkister. Till slut deporterades de till Ryssland, och hamnade mitt i den ryska revolutionen.

Hon var till en början förtjust, men förfasades sedan över korruptionen, förtrycket och avrättningarna. Yttrandefrihet existerade inte. Paret lämnade Ryssland för Lettland, Stockholm och Berlin. I januari 1922 kom de till Stockholm och bodde under två månader hos Elise ”Ottar” Ottesen-Jensen på Heleneborgsgatan på Södermalm. Vid den här tiden hade Ottar ännu inte påbörjat sitt arbete med preventivmedelsupplysning, men Emma hade ju till och med fängslats för sin födelsekontrollspropaganda. Året efter deras besök började Ottar föreläsa om prevention och sexualupplysning. Emma Goldman flyttade till London där hon gifte sig för att undkomma deportering. Men hon stannade inte länge där, utan drog vidare till Kanada och USA, och fortsatte föreläsa. Hon engagerade sig också i det spanska inbördeskriget 1936. Efter en stroke 1940 kunde hon inte länge tala och avled senare samma år.

Text Linda Israelsson

Bild Catti Brandelius

Den här texten publicerades i Ottar #4 2011. Läs hela numret – beställ här!

Fler artiklar

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.