Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Sexpolisen

Sexpolisen: Milleniemål och tvångssteriliseringar

I varje nummer av Ottar delar Ottars chefredaktörer ut kärlek och bestraffningar. Här är skörden ur #3 2010.

Orgasm: På tiden

Tvångssterilisering vid könsbyte ska slopas. Partiledarena var rörande överens vid debatten på Pride i somras. Nu återstår bara att de levererar. För att en person ska få byta kön i Sverige i dag krävs att personen är steriliserad och ogift. Socialstyrelsens utredning vill att båda tvången tas bort från lagstiftningen.

Piskrapp: Jobbigt läge

I Svenljunga kommun ligger orten Sexdrega, troligen döpt efter sex platser för fiskefångst. Men asssociationerna går inte direkt till stillsamma fisketurer, utan snarare till svenniga midsommarfester med Ronny och Ragge som förebilder. Och det finns fler roliga namn: Snoppsborg i Blekinge, Knullfjället i Krokum, Pullberget (Önsköldsvik kommun) Slängerumpan, ö i Fjällbacka skärgård. Gott så, men vem vill egentligen bo i Fjuckby?

Orgasm: Kom igen gubbar

I september är det tio år sedan FN:s milleniemål om att bekämpa fattigdomen antogs, och kampen mot mödradödlighet går såklart sämst. Nu måsta alla i maktpositioner, både lokalt och globalt, sluta snacka om hur svårt saker är och börja jobba för förändring. Om det var män som dog som flugor i samband med en graviditet eller förlossning vore detta ett icke-problem, tror Ottar. Allvarligt, hur svårt kan det vara?


/Ottarredaktionen

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 3 2010)

Fler artiklar