Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Sexpolisen

SEXPOLISEN: Nakenhetshyckleri, hormonkrav och nya diagnosmanualer

I varje nummer av Ottar delar chefredaktörerna ut kärlek och bestraffningar. Här är skörden ur #1-2 2018.

HUVUDVÄRK: DUBBLA BUDSKAP OM NAKENHET
På simhallarna i Stockholm försöker man få besökarna att duscha nakna. Att tvätta sig med badkläder på fungerar nämligen dåligt för renligheten i bassängerna. Men på de pedagogiska bilderna i duschen har könsorganen blurrats! Om inte ens tecknade personer kan vara nakna, hur ska då budskapet om nakenhet tas emot av de icke-tecknade?

PISKRAPP: HORMONBEHANDLING KRAV FÖR KVINNLIGA LÖPARE
Mångfaldiga mästerskapsmedaljören Caster Semenya får inte längre tävla internationellt utan att ta medicin. Som hyperandrogen har hon högre testosteronhalt än International Association for Athletics Federation, IAAF, bestämt är tillåtet för en kvinna. Påtvingad medicinering för vissa – dopningsjakt för andra, beroende på vilken kropp en fått. Logiskt? Inte alls.

ORGASM: TRANSSEXUALISM SNART INGEN PSYKISK DIAGNOS
I juni släpper WHO den nya diagnosmanualen ICD-11 och i och med det kommer transdiagnoser upphöra att klassificeras som psykiatriska störningar. Transsexualism, eller könsdysfori, ska istället stå under ett kapitel om sexuell hälsa. Exakt hur förslaget kommer se ut vet vi först i juni, men Socialstyrelsen säger att de kommer godta det »enbart om det främjar personer med könsdysfori«, och det bådar ju gott.

Fler artiklar

Serie

SERIE: Den helige ande i Barnkanalen

Hur ser kopplingen ut mellan svenska barnprogram och megakyrkan Hillsong? Sara Hansson undersöker ämnet med start i uppväxtens frikyrkotäta Alingsås.