Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Sexpolisen

SEXPOLISEN: Nakenhetshyckleri, hormonkrav och nya diagnosmanualer

I varje nummer av Ottar delar chefredaktörerna ut kärlek och bestraffningar. Här är skörden ur #1-2 2018.

HUVUDVÄRK: DUBBLA BUDSKAP OM NAKENHET
På simhallarna i Stockholm försöker man få besökarna att duscha nakna. Att tvätta sig med badkläder på fungerar nämligen dåligt för renligheten i bassängerna. Men på de pedagogiska bilderna i duschen har könsorganen blurrats! Om inte ens tecknade personer kan vara nakna, hur ska då budskapet om nakenhet tas emot av de icke-tecknade?

PISKRAPP: HORMONBEHANDLING KRAV FÖR KVINNLIGA LÖPARE
Mångfaldiga mästerskapsmedaljören Caster Semenya får inte längre tävla internationellt utan att ta medicin. Som hyperandrogen har hon högre testosteronhalt än International Association for Athletics Federation, IAAF, bestämt är tillåtet för en kvinna. Påtvingad medicinering för vissa – dopningsjakt för andra, beroende på vilken kropp en fått. Logiskt? Inte alls.

ORGASM: TRANSSEXUALISM SNART INGEN PSYKISK DIAGNOS
I juni släpper WHO den nya diagnosmanualen ICD-11 och i och med det kommer transdiagnoser upphöra att klassificeras som psykiatriska störningar. Transsexualism, eller könsdysfori, ska istället stå under ett kapitel om sexuell hälsa. Exakt hur förslaget kommer se ut vet vi först i juni, men Socialstyrelsen säger att de kommer godta det »enbart om det främjar personer med könsdysfori«, och det bådar ju gott.

Fler artiklar

Reportage

Bilden av Ottar

Genom fotografen Anna Riwkins kameralins skapades bilden av Elise »Ottar« Ottesen-Jensen som folkbildare och agitator

Prisutdelning på PP-galan
Nyheter

Ottar korad till Årets magasin 2022!

Det blev vinst för Ottars specialutgåva på engelska när tidningen utsågs till »Årets tidskrift/magasin« på Publishingprisgalan den 9 november.

Intervju HBTQI

Hej Aktivist: Angelica Polmonari och Atilla Yoldas

Möt Angelica Polmonari som är aktiv inom Italiens största ideella hbtqi-rätssorganisation Arcigay och Atilla Yoldas som föreläser på tema jämställdhet och manlighetsnormer.