Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Ottarskolan

Sexualpolitikens skurkar

Spurten var svettig, tävlingen hård och deras offer många. Men Ottar har skiljt agnarna från vetet och listat sex banditer.

Lektion 1: Drottning Victoria

Hon var 1860 ytterst ansvarig för att paragraf 377 infördes i brittiska Indien. Denna paragraf, som avskaffades 2 juli 2009 (!) och kriminaliserade »könsligt umgänge mot naturens ordning« spreds till ett stort antal brittiska kolonier i det imperium där solen aldrig gick ner. Förutom Indien är det bara Australien, Nya Zeeland, Fiji och Hongkong som har avskaffat lagen. När två män döms till 14 års fängelse i Malawi för en förlovningsceremoni, när homosexuella med polisens goda minne mördas på Jamaica eller män vägrar att låta undersöka sig för prostatabesvär är det drottning Victorias ande som svävar ovanför. Den vanligaste gemensamma nämnaren hos det 80-tal länder som år 2011 kriminaliserar samkönat sex är inte religion, utan att de tillhört det brittiska kolonialväldet.

Lektion 2: Påven

Benedictus XVI är ledare för en exklusiv herrklubb i pyttestaten Vatikanen. Hans inflytande sträcker sig över en miljard kvinnor och män. Katoliker som i sin gudstro förväntas avstå från abort, även om kvinnans liv är i fara eller om hon blivit våldtagen. Knullande par förväntas också avstå från användande av kondom, vilket bidrar till att hiv slår ännu hårdare i många länder där katolicismen är utbredd.

Lektion 3: Haja Massah Kaisamba

Varje år beräknas två miljoner flickor tvingas genomgå kvinnlig könsstympning, FGM på engelska, för att bli accepterade i samhället. Förutom att själva ingreppet innebär en hälsofara påverkas de stympade kvinnornas sexliv under resten av livet. I Kanema, Sierra Leone togs fyra kvinnliga journalister som gisslan den 6 februari 2009, FN:s dag för nolltolerans mot FGM. De kläddes av nakna och misshandlades av kvinnor som kallar sig Bondo Society och som genom att stympa flickor inviger dem i vuxenlivet. Gruppens ledare, Haja Massah Kaisamba, hotade i ett radioprogram med fortsatta hårdhänta metoder mot de som motsätter sig FGM.

Lektion 4: Kinas kommunistiska parti

Sedan 1949 har KKP styrt folkrepubliken Kina. Mycket har förändrats sedan Mao Zedongs styre, men ettbarnspolitiken från 1978 gäller än idag. Den har beskrivits som den största statliga tvångsåtgärden någonsin när det gäller mänsklig reproduktion. Tvångsaborter och tvångsterilisering används för att hålla nere befolkningstalen. Därtill kommer könsselektiva aborter som gör att det på Kinas landsbygd föds 26 pojkar mot 100 flickor.

Lektion 5: Mulla Omar

Under talibanernas styre i Afghanistan 1996-2001 infördes en könsapartheid som chockerade omvärlden. Mulla Omar sägs ha försvunnit på motorcykel hösten 2001 men talibanernas styrka växer i Afghanistan och Pakistan. Idéerna om kvinnor som andra klassens medborgare är en bärande kraft inom de riktningar inom islam som också styr i bland annat Saudiarabien och Iran.

Lektion 6: Google, Apple, Youtube, Spotify och Facebook

Censur är något vi förknippar med forna dagar, som när D H Lawrences roman Lady Chatterleys älskare kunde ges ut i Storbritannien först 1960, 32 år efter att den skrevs. Nu blåser dock nya censurvindar när allt som andas sex eller naket förbjuds hos de teknikföretag som i dag är viktigare för informationsspridning än statens lagar. Anpassningen till nypuritanismen är i det närmaste total hos dessa it-jättar.

Tunisien, Egypten, Jemen… Bilden av passiva och kuvade kvinnor i regionen har fått sig en ordentlig törn när diktaturerna vacklar denna vinter.

Reklamombudsmannen, RO, har fällt en annons där den animerade »Boxer-Robert« ligger iförd endast kalsonger. Humorlöshet och sexualskräck har blivit RO:s kännetecken.

Text: Ulf B Andersson

Bild: Daniel Fagerström

Fler artiklar

Extra

Lyssna på Ottar!

Nu kan du lyssna på flera både nya och gamla artiklar i mobilen!

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.