Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Krönika HBTQI

Ska diskrimineringslagen skydda fascister?

Personporträtt med grön och vit bakgrund
Lukas Romson. Foto Jonas Petersen.

Sverigedemokraterna vill att politiska åsikter ska skyddas av diskrimineringslagen. Lukas Romson om varför det är en mycket dålig ide.

Minns ni läraren som år 2021 medvetet felkönade sin sjuåriga elev under ett halvår och grät ut i pressen när hon till slut blev uppsagd för att hon vägrade följa arbetsgivarens uppmaning att följa diskrimineringslagen?

Läraren har nu fått sin motsvarighet i det högerpopulistiska lägret, i och med att Richard Jomshof och Sverigedemokraterna vill avskaffa diskrimineringslagen.

Egentligen ville SD att politisk ideologi skulle vara en diskrimineringsgrund, förmodligen för att de tycker det är orättvist när rasister missgynnas för att de är rasister. Eftersom det inte går blir de arga och vill likt femåringar avskaffa hela lagen istället. Läraren ville få det till att hennes transförakt, hennes åsikt, var lika skyddsvärd som hennes religion. Hon hade fel enligt lagen och blev uppsagd. Och lite likt henne låtsas Richard Jomshof och SD nu att en persons åsikter kan likställas med dennes hudfärg eller kön.

»SD och deras bruna svans av högerpopulister har blandat bort korten länge nu«

Men de har fel. De blandar ihop korten och vill få oss att tro att det är »oschysst« att invända mot rasistiska, homofoba, misogyna och främlingsfientliga åsikter. Som om begreppet mångfald skulle handla om att acceptera alla åsikter och handlingar, inte respektera alla människor. Alla människor har lika värde, men alla åsikter har det inte. Att hävda att en åsikt är avskyvärd och förkastlig betyder inte att man nedvärderar någons människovärde.

Att hålla isär en persons handlingar och åsikter från dennes människovärde är i själva verket essentiellt inom mänskliga rättigheter. De är universella, det vill säga de omfattar alla. Läraren som blev uppsagd och Richard Jomshof omfattas av dem på samma sätt och lika mycket som vilken muslimsk hjälparbetare eller feministisk politiker som helst. Det betyder inte att deras handlingar och åsikter har lika värde.

SD och deras bruna svans av högerpopulister har gjort detta länge nu, blandat bort korten. Försvaret för alla människors lika värde, demokratin och yttrandefriheten har manipulerats av dem till att gynna en rent inhuman agenda. Yttrandefrihet har förvanskats till konsekvensfrihet oavsett vad, när och hur du säger eller skriver något. Demokratiförsvar har förvanskats till tanken att allt som många människor tycker är demokratiskt. Alla människors lika värde har förvanskats till alla åsikters lika värde.

»Att missgynna rasister för att de är rasister är inte samma sak som att missgynna människor på grund av deras hudfärg.«

När Jomshof säger att diskrimineringslagen är orättvis för att den bara skyddar vissa grupper är det ett led i förvillelsestrategin. Lagen skyddar alla. Den skyddar såväl hetero- som homo- som bisexuella. Den skyddar både kvinnor, män och ickebinära. Den skyddar både inrikesfödda och utrikesfödda, både kristna, muslimer och ateister. Däremot skyddar den inte varken socialister, liberaler, kristdemokrater eller nationalsocialister. Politisk ideologi är inte en diskrimineringsgrund. Inte i Sverige. Och inte i EU-direktiven eller Europakonventionen, de dokument som ytterst styr vår svenska diskrimineringsrätt. Dem kan inte SD påverka, än så länge. Men räkna med att de likt läraren kommer gråta ut i pressen när de inte får som de vill.

Orsaken till att politisk ideologi inte är en diskrimineringsgrund är enkel. En människas etnicitet, sexuella läggning, kön, könsidentitet, funktionsförmåga, ålder, religion eller annan trosuppfattning kan inte skada andra. Det är högst privata egenskaper och ofta viktiga för vår identitet. Det finns inget som säger att någon med en viss hudfärg eller tro kommer agera skadligt för andra, det finns alla möjliga åsikter inom de grupperna. Medan den som har en nationalsocialistisk, fascistisk, identitär eller »socialkonservativ« ideologi med stor sannolikhet gärna använder den för att skada andra. Särskilt om han sitter i riksdagen.

Det är inte en mänsklig rättighet att fritt få uttrycka sin rasism helt utan konsekvenser och i alla sammanhang. Det är tvärtom en mänsklig rättighet att skyddas från detta. Att missgynna rasister för att de är rasister är inte samma sak som att missgynna människor på grund av deras hudfärg. 

Därför är det viktigt att människor tillåts ta avstånd och inte tvingas anställa eller anlita personer med sådana åsikter, utan faktiskt får välja bort dem. Enbart på grund av deras ideologi. För deras åsikter kan skada människor.


Lukas Romson är transaktivist, jämlikhetskonsult och skribent.

Fler artiklar

Intervju HBTQI

Vem är rädd för genus?

Anna-Maria Sörberg träffar världens mest kända genusteoretiker Judith Butler och pratar om nya boken och framtiden.

Nyheter Abort

Nej till fri abort på Färöarna

Med minsta möjliga marginal röstade Färöarna emot fri abort. Kvinnor tvingas att fortsätta ta sig till privata kliniker i Danmark.

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.