Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Ledare

Ska mamma och pappa bestämma?

Är det inte konstigt att de personer man verkligen trodde skulle passa ihop sällan gör det? Att man nästan aldrig lyckas med försöken att matcha ihop bekanta, trots att man tycker att de verkar som gjorda för varandra.

Ur det perspektivet känns det betryggande att inte behöva ta ansvar för ens barns och syskons framtida kärleksliv. Det kan de bäst ta hand om själva.

Många lever dock ensamma i Sverige idag, en tredjedel av hushållen utgörs av singlar, männen är flest. Det är en tråkig siffra, förutom de som har valt att leva själva, förstås. För många av världens medborgare finns självvald ensamhet inte på kartan – och det är mer sällan än ofta ett fritt val att välja sin partner, eller hur man vill leva sitt liv.

Att inte själv få välja sin livskamrat handlar om att bära traditioner vidare, säkra sina barns status i samhället eller att bevara sin familjs heder. Ibland är orsaken fattigdom, att man inte har råd att försörja alla barn och gifter bort dem för pengar. Arrangerade äktenskap, både de som ingås av fri vilja och de som kommer till via hot eller tvång, är vanligt. Till exempel är fixade äktenskap det vanligaste sättet att gifta sig i Indien. Hot om giftermål och tvångsäktenskap förekommer i Sverige. Det vittnar bland annat socialtjänsten om, men statistiken är dålig, mörkertalet stort.

När Ottar närmar sig detta laddade ämne vill vi visa hela spektrumet; förväntningar, lyckan – men också pressen och kraven som möter många unga idag. Trots idogt sökande har det varit svårt att hitta personer som vill tala öppet om sina erfarenheter, oavsett om de är positiva eller negativa. Orsaken kan vara rädsla för den dolda rasismen i samhället, att bli stämplad som del av en förtryckande kultur. Kanske är det som en bekant (av utländsk härkomst) sa: ”I Sverige talar ni om mångfald – men ni menar det inte. Ni vill att alla ska vara likadana och tycka likadant. Men riktig mångfald är olikhet som lever sida vid sida.”

Oavsett vad vi tycker, så är arrangerade äktenskap något vi måste börja förhålla oss till.

Carolina Hemlin, chefredaktör
Ylva Bergman, chefredaktör

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 1 2007)

Fler artiklar

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.