Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter

Spanien skrotar lagförslag om att förbjuda abort

Glädjande besked i Spanien, lagen som skulle förbjuda abort stoppas nu av regeringen.

Spanien stoppar lag som skulle förbjuda abort. Landets konservativa regering har sedan 2010 lovat att genomföra inskränkningar i landets abortlag. Men i lördags meddelade landets konservativa regeringschef Mariano Rajoy att dra tillbaka den planerade reformen. Det finns fortfarande inget officiellt besked men mycket tyder på att förslaget dras tillbaka, vilket framkommit från källor inom regeringen. De konservativa lovade när de kom till makten 2010 att riva upp lagen om fri abort upp till 14:e veckan som socialistregeringen införde 2010.

Diskussioner om huruvida abort ska få genomföras om fostret är skadat eller inte har enligt El Mundo skapat sådan oenighet att förslaget nu stoppas, och den nya lagen – åtmistone för tillfället – indragen, rapporterar tidningen.

RFSU:s ordförande Kristina Ljungros kommenterar:

– Det är givetvis en mycket glädjande nyhet då förslaget var ett totalförbud mot fri abort. Aborterna hade inte försvunnit med den föreslagna lagen utan de hade exporterats till andra närliggande länder, vilket framförallt skulle ha påverkat unga kvinnor med svag ekonomi.

– Vi får inte glömma bort att Spanien är ett land mitt i en stor ekonomisk kris. Protester både i och utanför Spanien har spelat stor roll till att förslaget dras tillbaka, vilket visar på vikten av att höja rösten i dessa frågor. Våra källor i Spanien menar att spanska regeringen har störts av alla internationella protester då de inte vill framstå som bakåtsträvande i SRHR-frågor utan gärna ses som ett progressivt land.

Vad ger Spaniens regerings beslut i abortfrågan för signal till övriga Europa?

– Det är ett stort steg framåt för alla som arbetar för aborträtten och ett bakslag för abortmotståndet i Europa. Om lagändringen hade gått igenom hade det legitimerat inskränkningar i aborrätten i andra europeiska länder. Spanien spelar även en viktig roll vid internationella förhandlingar och ett abortförbud nationellt hade försvagat deras röst i SRHR-frågor vid viktiga internationella förhandlingar, säger Kristina Ljungros.

/Carolina Hemlin

Uppdatering 2014-09-23: President Rojas gick ut officiellt med att lagen skrotas.


Läs mer

El Mundo om skrotandet av den nya abortlagen.

RFSU debatterar spanska lagförslaget (juni 2014)

Fler artiklar

Prisutdelning på PP-galan
Nyheter

Ottar korad till Årets magasin 2022!

Det blev vinst för Ottars specialutgåva på engelska när tidningen utsågs till »Årets tidskrift/magasin« på Publishingprisgalan den 9 november.

Intervju HBTQI

Hej Aktivist: Angelica Polmonari och Atilla Yoldas

Möt Angelica Polmonari som är aktiv inom Italiens största ideella hbtqi-rätssorganisation Arcigay och Atilla Yoldas som föreläser på tema jämställdhet och manlighetsnormer. 

Intervju

Raseriernas tid är över

Sju år har gått sedan Fanna Ndow Norrbys kritikerrosade bok »Svart kvinna« släpptes – men vad har hänt sedan dess?