Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Sexpolisen

Språkglädje och homofobier

I varje nummer av Ottar delar Ottars redaktörer ut kärlek och bestraffningar. Här är skörden ur #2 2009.

Orgasm: Språkglädje

”Ingen ljuv musik för öronen, men väl balsam för själen” (Arbetaren), ”Ordet mödomshinna passar på museum” (DN). Oavsett om det är vackert eller inte – RFSU:s lansering av ordet slidkrans är inget annat än en succé.

Huvudvärk: Homofobier

I Ryssland griper polisen gayaktivister under schlagerfestivalen. I Lettland var Pridefestivalen nära att förbjudas. I Finland sa riksdagsledamoten Pentti Oinonen ”Nästa gång vill väl någon gifta sig med sin hund” om homosexuellas rätt att adoptera. Suck.

Orgasm: Mänskligt

Vad är det som gör danska tv-serier så bra? I långköraren ”Sommer” fick vi lära känna en tonåring (Laerke) som en människa – inte som hormonstinn stereotyp.

Piskrapp: Mycket snack

Politiker vurmar för globalisering av arbete och kapital. Men vad gäller rättigheter i fattiga länder är engagemanget inte lika stort. En rapport visar att EU 2008 endast gav 0,4 procent av BNI i bistånd när målet är 0,56 procent.

Orgasm: Slutväntat

Spanien har jämställdhetslag, pappaledighet och samkönade äktenskap. Och nu får kvinnorna i det starkt katolska landet tillgång till fri abort. Äntligen!


Ottarredaktionen

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 2 2009)


Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.

Intervju

Minnen från exil

Sex personer från olika platser i Mellanöstern delar ömhudade minnen av förbjudna förälskelser, gayklubbar på tak, och doften av jasmin.