Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

Stort fan av fittutlösning

Sperma går bra. Men någon fittutlösning vill vi inte se. Så kan en sammanfatta det förbud som den brittiska censuren införde för att reglera porr- och erotikfilm för ett par år sedan. Ottar intervjuar Paulita Pappel, regissör inom den genre som kallas »feministisk porr«.

Vad ser du för konsekvenser av det omdiskuterade brittiska beslutet att förbjuda skildringar av fittutlösning?


– Inom branschen påverkas distributionen mer än produktionen. En del filmer måste helt enkelt redigeras eller så kan de inte visas alls i Storbritannien. Personligen anser jag att den symboliska betydelsen är allvarligast. Orsaken bakom förbudet är att fittutlösning betraktas som urin, vilket förstärker en sexistisk fördom utan vetenskaplig grund. Det är en trångsynt lag som på sätt och vis fungerar som ett argument mot kvinnlig sexuell njutning. I grund och botten handlar det om en föreställning om kvinnors sexualitet där de tvingas in i en passiv roll, förnekade njutning och belagda med skam.

»Många vet till exempel inte hur klitoris ser ut eller att kvinnor kan få utlösning. Att få bilder av kvinnlig njutning kan vara både upplysande och stärkande.«

Hur vanligt är det med fittutlösning inom porr- och erotikfilm? Om du jämför med spermans närvaro?

– Det beror på vilken form av porr och erotik det handlar om. I det som kategoriseras som heterosexuellt eller manligt homosexuellt förekommer nästan alltid sperma medan fittutlösning är en underkategori inom heterosexuell eller lesbisk porr och erotik.

Varför är det viktigt att visa fittutlösning?

– Kvinnors anatomi och sexualitet är fortfarande outforskad jämfört med mäns. Många vet till exempel inte hur klitoris ser ut eller att kvinnor kan få utlösning. Att få bilder av kvinnlig njutning kan vara både upplysande och stärkande.

»Kroppsvätskor är bannlysta i det offentliga rummet och därför också förknippade med intimitet och perversion.«

Vilken roll spelar kroppsvätskor när sex ska skildras på film?

– Vätska har generellt en stark sexuell symbolisk betydelse. Kroppsvätskor är bannlysta i det offentliga rummet och därför också förknippade med intimitet och perversion. De kan vara praktiskt användbara som till exempel i form av glidmedel, men de kan också förstärka sexet rent psykologiskt. Blod, spott, kiss, sperma… Öppet och med stolthet – det är så vi ska skildra dem.

Du har nyligen regisserat en film med titeln Female Ejaculation – varför ville du göra den?

– Jag är ett stort fan av fittutlösning. och inom den växande kategorin »porr för kvinnor« finns det sällan scener med fittutlösning medan det nästan alltid förekommer sperma.

Anna Dahlqvist är en av Ottars chefredaktörer

Teckna en årsprenumeration och få en fin premie!

Trevlig läsning!

Fler artiklar

Extra

Lyssna på Ottar!

Nu kan du lyssna på flera både nya och gamla artiklar i mobilen!

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.