Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

Strid om samvetsklausuler i Slovakien

SLOVAKIEN. Den första februari skulle universitetssjukhuset i Bratislava ha slutat genomföra aborter, trots att abort är lagligt fram till vecka 12 i Slovakien. Enligt sjukhuset ska beslutet ha fattats eftersom de anställda läkarna vägrar utföra aborter med hänvisning till sitt samvete. En rad läkare har dock gått ut och förnekat detta och menar att det rör sig om ett politiskt beslut som all vårdpersonal måste rätta sig efter – oavsett om de har något emot aborter. I detta läge steg landets hälsominister in i debatten och förnekade all förekomst av något sådant beslut – det var läkarna själva som vägrade. Några dagar efter det första utspelet gick sjukhuset ut med ett nytt budskap: Abort kommer att utföras om patienter begär detta, ”även om det går emot vår filosofi”, sade sjukhusets taleskvinna Susan Čižmáriková till slovakisk media. Organisationer som arbetar för sexuella och reproduktiva rättigheter i Slovakien välkomnar beslutet, men oroas av de pågående tendenserna i landet.

– Det här är en seger på kort sikt, men vi kommer att vara på vår vakt – försöken att undergräva tillgången till abort lär inte upphöra, säger Olga Pietruchova från Slovak Family Planning Association.

Text: Ottar red.

Fler artiklar

Reportage

Bilden av Ottar

Genom fotografen Anna Riwkins kameralins skapades bilden av Elise »Ottar« Ottesen-Jensen som folkbildare och agitator

Prisutdelning på PP-galan
Nyheter

Ottar korad till Årets magasin 2022!

Det blev vinst för Ottars specialutgåva på engelska när tidningen utsågs till »Årets tidskrift/magasin« på Publishingprisgalan den 9 november.

Intervju HBTQI

Hej Aktivist: Angelica Polmonari och Atilla Yoldas

Möt Angelica Polmonari som är aktiv inom Italiens största ideella hbtqi-rätssorganisation Arcigay och Atilla Yoldas som föreläser på tema jämställdhet och manlighetsnormer. 

Intervju

Raseriernas tid är över

Sju år har gått sedan Fanna Ndow Norrbys kritikerrosade bok »Svart kvinna« släpptes – men vad har hänt sedan dess?