Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter

Subventionerade p-medel indragna för unga asylsökande

I juni 2017 beslutade Migrationsverket att dra in subventionerade preventivmedel för unga asylsökande. Men informationen har inte nått barnmorskorna som möter målgruppen.

– Det var inget som varken jag, mina kollegor eller barnmorskeförbundet kände till, säger Mattias Garzón, barnmorska vid Södermalms ungdomsmottagning i Stockholm.

Det var häromveckan som Mattias blev varse om Migrationsverkets beslut. Han skrev då ut ett recept på subventionerade preventivmedel till en asylsökande 18-åring. Det har han gjort utan problem flera gånger de senaste månaderna. Men den här gången tog det stopp på apoteket. Mattias Garzón var inte längre behörig.

– Det är så sorgligt och typiskt att det alltid är unga tjejers och kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar, sin sexualitet och sin fertilitet som ska inskränkas, säger han.

»Det är betydligt dyrare och mer smärtsamt för patienten att genomgå en abort än det är att erbjuda subventionerade preventivmedel från början.«

För att unga asylsökande som är 18 år och äldre i dag ska få tillgång till subventionerade preventivmedel krävs att läkare på medicinska grunder ger ett utlåtande. Mattias Garzón menar att det är beklagligt då barnmorskor har den kompetens som krävs.

Mattias Garzón, barnmorska
Mattias Garzón, barnmorska

– Det finns redan väldigt få gynekolog- och läkartider, så det här får konsekvenser inte bara för enskilda individer utan också för hur vi ska bygga upp vården rent logistiskt.

Dessutom tillägger han att Migrationsverkets beslut i längden inte kommer innebära lägre kostnader för samhället. Tvärtom.

– Om du som asylsökande blir gravid och måste göra en abort går det ändå under »vård som inte kan anstå« (akutvård eller vård som avgörs i det enskilda fallet), men det är betydligt dyrare och mer smärtsamt för patienten att genomgå en abort än det är att erbjuda subventionerade preventivmedel från början.

Isabel Lind


Läs mer

Rättslös i rulltrappan

Vems vård kan vänta?

Apoteken nekar unga tjejer preventivmedel

Fler artiklar

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.