Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Recension

Suzanne Osten tipsar om fyra favoriter

Suzanne Osten, konstnärlig ledare på teatern Unga Klara i Stockholm.

Lite lesbisk idéhistoria

Den förtjusande boken Butches & Femmes av MG Soares, Judy Grahn, Nisa Donelly har fina bilder på ett glidande begär mellan kvinnor. Det finns roliga personligt berättade erotiska skildringar som påminner mig om att vår sexuella historia är ideologisk. Och att tiden förändrar allt. Vi som formades på tidigt 70-tal hade ofta ett androgynt jämlikt sexideal. Ett slags foträt jämställd idé om sexualiteten. Även om vi inte levde i de ideal som vi formulerade. Denna lilla bok förmedlar intensivt erotik.

Hite fascinerar fortfarande

Omläsning är fascinerande. Shere Hite-rapporten läser jag nu. 3 000 kvinnor i åldrarna 14 till 78 beskriver med sina egna ord sina intimaste känslor. Boken var en väckelse.

Jag läser nu om med alla mina gamla noteringar. Utropstecken. Tjocka understrykningar. Och jag ser att jag får stöd. Att få vara sexuell och känna igen sig och att inte stämma med den ”Den Porriga Idealkvinnan” var, och är, en stor lättnad.

Frihet och beroende

På min teater Unga Klara diskuterar vi varje dag underordning. Vår Kabaret Underordning har premiär den 17 mars. Åldersgräns och krogunderhållning. Skarpa diskussioner pågår, varför underordnar vi oss? Är det brist på andra val? Eller njuter vi helt enkelt av det?

Göran Rosenberg för i Plikten och profiten diskussionen om människans drift efter frihet och hennes samtidigt extrema beroendepositioner till andra människor och omvärlden.

Alltid lyrik i handväskan

Lyrikvännen har jag alltid som följeslagare i min handväska – ibland läser jag högt för min granne. En dikt kan kommentera allting:

I failed
failure
Den störste feilen av alle
–You have to be human
Må avslutte, det var de Grace sa
Skape perfekt form, knuse den, knuse statuen

(Ingrid Storholmen, ur Eggekvinnen)

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 1 2005)

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.

Intervju

Minnen från exil

Sex personer från olika platser i Mellanöstern delar ömhudade minnen av förbjudna förälskelser, gayklubbar på tak, och doften av jasmin.