Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

Sveriges ”nya” könssjukdom

Mycoplasma genitalium. Det är namnet på en ny könssjukdom. Eller nej, den har varit känd i 20 år, men i princip bara bland läkare och forskare. Mycoplasma genitalium är en bakterie som smittar via sexuella kontakter. Symptomen liknar de för klamydia, med sveda och flytningar. Och den behandlas, som klamydia, med antibiotika.

Studier under 1990-talet på Huddinge sjukhus visade att cirka 5 procent av alla som sökte sig till den venerologiska mottagningen där hade Mycoplasma genitalium. Motsvarande kvot för klamydia var cirka 10 procent. Så varför känner vi inte till den?

Vi frågar Peter Lidbrink, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset. Han menar att det beror på att man vet för lite om dess eventuella effekter. Dessutom är bakterien komplicerad att testa, tekniken utvecklas dock och finns idag på fler och fler mottagningar i landet.

Så, är den farlig? Nja, inte farligare än klamydia, tror man. Men lite svårare att behandla, än så länge. Om man har fått behandling för klamydia och den inte hjälper, kan man misstänka Mycoplasma genitalium.

Hur kan man förebygga den? Som vid alla sexuellt överförbara sjukdomar – använd kondom.

Ottar red

Fler artiklar

Extra

Lyssna på Ottar!

Nu kan du lyssna på flera både nya och gamla artiklar i mobilen!

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.