Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis

Sveriges ”nya” könssjukdom

Mycoplasma genitalium. Det är namnet på en ny könssjukdom. Eller nej, den har varit känd i 20 år, men i princip bara bland läkare och forskare. Mycoplasma genitalium är en bakterie som smittar via sexuella kontakter. Symptomen liknar de för klamydia, med sveda och flytningar. Och den behandlas, som klamydia, med antibiotika.

Studier under 1990-talet på Huddinge sjukhus visade att cirka 5 procent av alla som sökte sig till den venerologiska mottagningen där hade Mycoplasma genitalium. Motsvarande kvot för klamydia var cirka 10 procent. Så varför känner vi inte till den?

Vi frågar Peter Lidbrink, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset. Han menar att det beror på att man vet för lite om dess eventuella effekter. Dessutom är bakterien komplicerad att testa, tekniken utvecklas dock och finns idag på fler och fler mottagningar i landet.

Så, är den farlig? Nja, inte farligare än klamydia, tror man. Men lite svårare att behandla, än så länge. Om man har fått behandling för klamydia och den inte hjälper, kan man misstänka Mycoplasma genitalium.

Hur kan man förebygga den? Som vid alla sexuellt överförbara sjukdomar – använd kondom.

Ottar red

Fler artiklar

Prisutdelning på PP-galan
Nyheter

Ottar korad till Årets magasin 2022!

Det blev vinst för Ottars specialutgåva på engelska när tidningen utsågs till »Årets tidskrift/magasin« på Publishingprisgalan den 9 november.

Intervju HBTQI

Hej Aktivist: Angelica Polmonari och Atilla Yoldas

Möt Angelica Polmonari som är aktiv inom Italiens största ideella hbtqi-rätssorganisation Arcigay och Atilla Yoldas som föreläser på tema jämställdhet och manlighetsnormer. 

Intervju

Raseriernas tid är över

Sju år har gått sedan Fanna Ndow Norrbys kritikerrosade bok »Svart kvinna« släpptes – men vad har hänt sedan dess?