Taggat med: BDSM

Den stora texten om analen

Allt vi äter kommer förr eller senare ut. På samma ställe där många människor har sex. Så hur hanterar vi det? Ottar djupdyker i rövens dubbla funktioner med hjälp av en dietist, en sjuksköterska, en sexolog och en aktivist.

»Hyresgästen får inte störa de boende«

ENKÄT: Hur ställer sig hyresvärdarna till att upplåta ut lokaler åt BDSM-föreningar? Ottar ställde frågan till fyra svenska bostadsbolag.

Lack och läder – men ingen lokal

BDSM-utövare har precis som alla andra behov av mötesplatser, men lokalfrågan är allt annat än lätt. Föreningar och festarrangörer möter både fördomar och säkerhetsproblem.

Vill du äta jordgubbar?

Elin Bengtsson aktualiserar samtyckesfrågan genom att ifrågasätta »tankeläsning« som en bra grund för att ha ömsesidigt sex. Och visar vad alla kan lära sig av BDSM.

Samtycke inget för Grey

På lördag har Fifty Shades of Grey svensk biopremiär. En tuff uppväxt räcker inte för att förklara varför Christian Grey växlar mellan rollen som grov sadist och tyck-synd-om-mig-kille, skriver Hugo Ewald.

En utmärkt skildring av dominatrixen som position

Filmen Ceremonin skildrar BDSM-kulturen genom ögonen på 84-åriga författaren och dominatrixen Catherine Robbe-Grillet. Ottar har sett den.

Det är inte mycket som är så missförstått och tabubelagt som BDSM-kulturen. Fast det är kanske lika bra det – vore inte det frivilliga utövandet av våld och dominans någonting vi rynkar på ögonen åt kanske spänningen hade försvunnit.

Men är det verkligen så? Inte om vi får tro Lina Mannheimer, som i sin dokumentärfilm Ceremonin,  som nyligen uppmärksammats på Göteborgs filmfestival skildrar BDSM-kulturen genom ögonen på den i år 84 år-iga författaren och dominatrixen Catherine Robbe-Grillet, som i filmen fungerar som en knytpunkt för berättelser från henne och kvinnorna i hennes närhet.

Filmen är egentligen inte särskilt intressant som berättelse eftersom den inte har någon, det enda vi får se är intervjuer varvade med cinematografiskt perfekta BDSM-scener. Det intressanta i filmen ligger i skildringen av dominatrixen som position.

»Det är en omvänd sexualisering där männen låter sig domineras, som bad de om ursäkt för alla år av patriarkat.«

Dominatrixen är framför allt ingen som dominerar, utan någon som medvetet och bestämt tar tag i alla könsroller och könspositioner för att förflytta dessa rakt upp och ner. Dominatrixen är sexuell, javisst. Men inte objektifierad, för hennes sexuella uttryck ligger just i ett planerat val, ett självförverkligande. Som Catherine Robbe-Grillet själv säger: »Ingen får se mig naken, är jag naken får de ta på sig ögonbindel«.

Det är en värld där matriarkerna styr, och där machomän frivilligt underkastar sig dem framför deras uppklädda utstyrslar. Det är en omvänd sexualisering där männen låter sig domineras, som bad de om ursäkt för alla år av patriarkat.

Men det är också en studie i intersektionalitet, där ålder och erfarenhet innebär en dominant position och de äldre matriarkerna fritt tillåts dominera de yngre osäkra kvinnorna.

 

Hugo Ewald

 

Ceremonin har svensk biopremiär lördag 14 februari 2015. Regissör är Lina Mannheimer.

 

 

Det våras för BDSM

Biopremiärer för »Femtio nyanser av honom« och »Ceremonin« om den 85-åriga dominatrixen Catherine Robbe-Grillet. Lägg därtill tjugoårsjubileet för Stockholms första BDSM-klubb för kvinnor. Våren 2015 är BDSM i högsta grad närvarande i svenskt kulturliv.

Poliser & piskor

Kriminalserierna på tv upprätthåller lag och ordning. Men piskorna får bara förekomma på »rätt« sida om lagen, och föraktet för dominanssex får inte sällan flöda.

»Man kan välja att bli frihetsberövad«

PRIDE. Kan man samtycka till vad som helst? Frågan blev högaktuell i och med BDSM-målet i Malmö och står i centrum för ett seminarium under Stockholm Pride. Ottar ringde upp juridikprofessorn Mårten Schultz för att kolla var gränsen egentligen går för våldsamt sex.

BDSM vattendelare i fråga om samtycke

12-femfor.JPG

Olga Persson, SKR, Ulrika Westerlund, RFSL och Sakine Madon, skribent

Ska en kropp kunna köpas för sex, misshandlas, eller bära barn åt andra – bara det går att bevisa att de inblandade personerna samtyckt?

Det finns få lika starka vattendelare inom den feministiska rörelsen som bdsm (bondage, disciplin, dominans och underkastelse) surrogatmödraskap och sexköpslagen. Under den gångna helgens feministiska forum i Stockholm blev skiljelinjerna tydliga mellan SKR:s förbundsordförande Olga Persson, debattören Sakine Madon och RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund. RFSU:s förbundsordförande Kristina Ljungros ledde ett samtal som diskuterade var gränsen går för den fria viljan.

Inte helt oväntat gick åsikterna isär, framför allt när det gäller bdsm. ”Malmömålet” kom på tal mer än en gång, där en 33-årig man som slagit en naken 16-årig flicka med rotting och linjal, samt satt krokodilklämmor i hennes bröst under en helg friades. Eftersom hon skrivit till honom på internet att hon gillade bdsm, samt att de hörts inför träffen och bestämt upplägget bedömde domstolen att hon samtyckt till våldet.

Sakine Madon välkomnar den friande domen och anser att det är bisarrt att staten ska ha pekpinnar när det gäller sådant som vuxna kommer överens om i sovrummet.

– Det påminner om hbt-frågornas mörka historia och grundar sig i hur olika syn vi har på män och kvinnors sexualitet. Kan inte unga tjejer samtycka till alla typer av sex?

Kan inte unga tjejer samtycka till alla typer av sex?

Ulrika Westerlund:

– Ingen ska diskrimineras på grund av sexuell preferens. Vi tycker inte att vissa sorters sex ska ha andra åldersgränser än de som lagen redan anger.

Olga Persson från SKR höll inte med. När Malmödomen kom hösten 2011 skrev hon en debattartikel som kritiserade den och tryckte på att barn ska skyddas mot sexuell exploatering och övergrepp.

– Det är tröttsamt att alltid kallas moralistkärring i de här sammanhangen. Faktum är att det finns problem när misshandel hamnar i domstol och försvaret kommer med argumentet ”du gillar ju våldsamt sex”. Debatten kring detta har blivit grovhuggen, frågan berör oss faktiskt inte så länge händelserna inte hamnar i rättssalen.

Det enda alla var positiva till att det behövs en statlig utredning om surrogatmödraskap.

Sidor

Prenumerera på RSS - BDSM