Taggat med: FN

Bäddat för FN-strid om sexualundervisning

Unescos uppdaterade riktlinjer i sexualundervisning innehåller nya skrivningar om abort och hbtq-frågor – och har stöd av flera FN-organ. Men starka lobbygrupper vässar motståndet.

”Regeringar ska utbildas” för att acceptera abort och preventivmedel

Länders regeringar måste förstå varför sexuella och reproduktiva rättigheter behövs för hållbar utveckling. Det sa Babatunde Osotimehin, chef för FN:s befolkningsfond UNFPA, på besök i Stockholm i fredags.

Våldet mot hbt-personer extremt utbrett, visar ny FN-rapport

Den första FN-rapporten någonsin om mänskliga rättigheter för hbt-personer (homo- bi- och transpersoner) som FN lanserade igår 15 december ger en skrämmande bild av det utbredda hotet och våldet mot hbt-personer i världen. Den beskriver hur människor världen över mördas och utsätts för hatbrott, tortyr och frihetsberövande, endast på grund av att de inte är heterosexuella. 

I 76 länder är det idag brottsligt för personer av samma kön att ha sex med varandra. I åtminstone fem länder är det belagt med dödstraff: Iran, Mauretanien, Saudiarabien, Sudan och Yemen.

Hbt-personer utsätts för hatbrott i alla delar av världen. Det handlar om mord, kidnappning, misshandel, våldtäkt men också om psykiska hot och att människor godtyckligt får sin frihet inskränkt. Våld mot hbt-personer tenderar dessutom att vara särskilt onda jämfört med andra hatbrott. Överfallen är ofta organiserade av religiösa extremister, paramilitära grupper, nazister och extrema nationalister.

– FN:s rapport visar att det är oerhört viktigt att Sverige intensifierar arbetet mot dödstraff och verkar för en avkriminalisering och ökade rättigheter. Det är en fråga om mänskliga rättigheter, säger Åsa Regnér, generalsekreterare för RFSU i ett pressmeddelande på fredagen.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter i Genève, Navi Pillay, konstaterar i rapporten att många länders regeringar alltför ofta förbiser våld och diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet.

 

Läs om FN-rapporten på RFSU:s hemsida.

Sexpolisen: För fan FN

Chiles ex-president chef för nya UN Women

Prenumerera på RSS - FN