Taggat med: hiv

Tar fasta på aktivismen

Tony Kushners episka pjäs om aids, sex och politik i 80-talets New York räknas till samtidsdramatikens riktigt stora verk. Ottar har träffat regissören Farnaz Arbabi som sätter upp Angels in America på Dramaten i vinter.

De tidigare höga hivanslagen får ses som ett undantag

Landstingen måste ta eget ansvar för hivfrågorna hädanefter. Det är socialförsäkringsminister Annika Strandhälls besked. Strandhäll menar att sjukdomen kan behandlas idag, vilket innebär att inga extra statliga pengar behövs.

Hivarbetet bantas bort i Sverige

Färre nås av förebyggande hivarbete när utbildningar dras in, studenmottagningar läggs ner, kampanjer stoppas. Det är effekten av att regeringen halverade budgeten till hiv-förebyggande arbete 2017. Tanken var att landsting och kommuner själva skulle finansiera arbetet med hiv och aids. Ottar frågar – hur har det gått?

Sugar daddy, sugar baby

Att rika äldre män tar sig friheten att sexualisera yngre kvinnor är old news och bara tröttsamt. Trots det verkar sugardejtingfenomenet där »sugar daddys« genom dejtingsajter söker »sugar babys« bara växa.

Aktivism i aidspanikens Paris

120 battements par minute (120 slag i minuten) är en ny fransk spelfilm om hiv och aids. Den skildrar Paris queerkultur under 1990-talets aidspanik och organisationen Act Up. Anna-Maria Sörberg har intervjuat Didier Lestrade, som grundade Act Up Paris.

Kris i hiv-arbetet efter halverad budget

Utbildningar dras in, kondomkampanjer stoppas och tidningen Insikt läggs ned. Det är några av konsekvenserna bara några månader efter att 75 miljoner av de statliga hiv-pengarna försvunnit, visar Ottars rundringning. I slutändan finns en risk för ökad spridning av hiv.

Om vänskap, relationer och smärta

BOK Till vännen som inte ville rädda mitt liv
Hervé Guibert
(Atlas 2016)

Ett paket kondomer kostar nu 1 500 kronor i Venezuela

I Venezuela har säkrare sex blivit en lyx. Kondomer är näst intill omöjliga att få tag på och priset för ett paket kan vara 1 500 kronor. Nu larmar organisationer för en ökning av tonårsgraviditeter, spridning av hiv och illegala aborter.

Appar testar hiv och sprider klamydia

I USA pratas det om »Grindr-effekten«, att könssjukdomar ökar genom de nya beteenden som dejting-appar skapar. Samtidigt används ny mobilteknik för att testa hiv i utsatta miljöer. Ottar ser både frälsning och farhågor med apparnas alla möjligheter.

Vid ett vägskäl – Sveriges syn på kriminalisering av hiv

– Vi behöver hålla isär vad som är medmänskligt rimligt och vad som är åtalbart. Det säger smittskyddsprofessorn Jan Albert som hoppas på fortsatt avkriminalisering av människor som lever med hiv. Ottar har tittat närmare på uppluckringen av en av världens hårdaste riktlinjer kring kriminalisering av potentiell överföring av hiv.

Sidor

Subscribe to RSS - hiv