Taggat med: Ottar

Anna Dahlqvist slutar på Ottar

Journalisten och författaren Anna Dahlqvist som varit chefredaktör för Ottar i drygt fyra år slutar på tidningen, och ska fokusera på det egna skrivandet.

BÄSTA OTTARLÄSARE!

Så här i början av mars brukar årets första Ottar dyka upp i brevlådan. Våren 2018 bjuder vi istället på ett dunder-dubbelnummer som kommer i maj. Så misströsta ej!

Ottar #1 och #2 slås ihop och bjuder på både ett längre och ett kortare tema plus en massa annat spännande material. Tills dess fyller vi Ottar.se med ännu fler artiklar än tidigare. Följ oss på sociala medier (Facebook, Instagram och Twitter) och genom vårt nyhetsbrev så missar du inget!

❤ ❤ ❤

Varma hälsningar

/Carolina Hemlin & Anna Dahlqvist

Har du ingen prenumeration? Beställ din årsprenumeration här så har du snart ett dubbelnummer och en fantastisk premie, för bara 160 kronor!

Utredning om rökbomb mot aborträttsfestival läggs ner

Polisen har inte några misstänkta eller uppslag kring de personer som kastade in en rökbomb när Ottar och RFSU:s aborträttsnätverk anordnade en aborträttsfestival i december förra året. Därför läggs nu förundersökningen ned.

Hej Anna Dahlqvist, Ottars nya chefredaktör!

Anna Dahlqvist har precis börjat som Ottars ena chefredaktör efter Kristina Lindquist som slutat efter fyra år på tidningen. Nu delar Anna Dahlqvist chefredaktörskapet med Carolina Hemlin.

Ottar på Bokmässan 2013

Samtal, releasemingel och nytt nummer på Bokmässan i Göteborg!

PRESSRELEASE OTTAR #2 2012

Just nu: Abortseminarium med EU-ministern

11-abortseminarie.JPG

Gunilla Thorgren, författare, EU-minister Birgitta Ohlsson (FP), Mats Winborg, journalist, Åsa Regnér, RFSU:s generalsekreterare och Johanna Westeson från Center for reproductive rights

Just nu diskuterar EU-minister Birgitta Ohlsson (FP), Gunilla Thorgren, författare, Åsa Regnér, RFSU:s generalsekreterare och Johanna Westeson från Center for Reproductive Rights - aborträtten i Europa och Sverige på RFSU:s seminarium. Är den hotad av konserviativa och religiösa krafter och riskerar att urholkas? 

- Är aborträtten hotad? inledde Mats Wingborg som är samtalsledare.

- Det finns positiva exempel, konstaterade Birgitta Ohlsson som tog Palikotpartiets inträde i Polens riksdag som exempel, de verkar för fri abort.

- Men det finns negativa rörelser. Malta är ett exempel på ett land som starkt arbetar mot kvinnors rätt över sina kroppar, och i Europa, nu även i Sverige, diskuteras samvetsfrihet alltmer, att vårdpersonal ska ha rätt att vägra utföra aborter, det är oroväckande, säger Ohlsson.

 

De vita och de andra

Exotiska främlingar, jämställda svenskar och ett ständigt tolkningsföreträde för det vita. Sissela Nordling Blanco läser tre decenniers Ottar och önskar sig en annan framtid.

Prata sex i skolan?

I över 50 år har det varit obligatoriskt med sexualundervisning i skolan, att lärarstudenter knappt får någon undervisning alls i detta är väl känt vid det här laget. Men vad ska vi egentligen prata om i skolan när det gäller sex? De tre författarna och sexualupplysarna Love Nordenmark, Hans Olsson och Katerina Janouch diskuterar med journalisten och programledaren Sonja Schwarzenberger på RFSU och Ottars seminarium på bokmässan.

Enligt flera undersökningar får unga mestadelen av sin information om sex via nätet i dag. Frågespalter i veckotidningar har bytts ut av sökningar på Google och informationen finns i mängder men kan vara alltifrån seriöst material på sajter som Umo.se och RFSU:s webbplats, till porrfilmer och svar i trådar från andra ungdomar i forum på nätet.

- På Umo.se får vi ganska många enkla frågor som ”Hur gör man slut?” och ”Hur ska man kyssas?”, vilket säger en del om vilkafrågor som inte tas upp i skolan, säger Love Nordenmark.

Författarna är överens om att skolan ofta bistår med den mer tekniska kunskapen, hur ett barn blir till och hur kroppen ser ut, men vad de alla saknar på ett eller annat sätt är diskussionen om allt det där runtomkring: känslorna, hur man egentligen ska göra när man har sex, lusten och hur man ska prata om sexuella övergrepp.

- Intimiteten som kan förknippas med att prata om lust kan göra det svårt för läraren att ta upp det i klassrummet. Det kan kännas som om det blir för personligt. Men det behöver inte bli det, känner läraren en trygghet i frågorna kring sex och samlevnad i stort så blir det självklart att även ta upp detta, menar Hans Olsson.

- Det kanske inte är så att man ska prata om precis allt i skolan i en stor grupp flikar Love Nordenmark in. Viss information kanske man bäst hittar i en privat sfär och påpekar att man på Umo.se kan ställa de där lite pinsamma frågorna på sina egna villkor.

Hans Olsson ser ändå rätt ljust på framtiden, numera är sexualundervisning obligatoriskt att läsa för mellanstadielärare och det har skrivits nya kursämnesplaner för grundskolan och gymnasiet där det inte bara finns mer om kroppen, utan också om identitetsfrågor, jämställdhet och könsmönster. Han tycker att vi inte ska gnälla för mycket på skolan, att det finns ett stort intresse från lärarna men också att det hela kan tas till en ytterligare nivå.

Katerina Janouch tycker att det fortfarande finns en lång väg att gå.

- För att sexualiteten ska tas på allvar i skolan måste den tas på allvar i samhället, och det gör den inte idag.

Jens Klitgaard

Bild Carolina Hemlin

Lyssna på henne! ”Ottar” – en radikal feminist

11-thorgren_2.JPG

Mycket folk på Ottars seminarium om Ottar.

Elise ”Ottar” Ottesen-Jensen var helig i moderatorn Svante Weylers hem. Varje gång hon dök upp på tv uppmanades han av sin mamma att göra just det. Lyssna på henne.

En snabb handuppräckning bland publiken på seminariet ”Ottar - sex, kärlek och politik” på torsdagen på Bokmässan vittnar om att det finns två slags relationer till Ottar. Antingen vet man inte så mycket, eller så älskar man henne. För vet man vilka stordåd den här kvinnan åstadkommit för hetero- och homosexuella män och kvinnor, för Sverige och för hela världen – då älskar man henne. Det gäller inte minst paneldeltagarna. Med ett makalöst starkt och livslångt engagemang drev hon sexualfrågan framåt i Sverige i decennier. Men också i världen. Aktivisten och agitatorn reste tillsammans med läkare till länder som England, Danmark och Tyskland och verkade för en förnyad syn på sexualitet, och för att praktiskt förändra människors liv.

– Det fanns en gigantisk sexualreformistisk rörelse i Tyskland på 1920-talet som hon var en del av. Rörelsen bestod av personer med olika politiska tillhörighet, från kommunister till socialdemokrater, berättar Lena Lennerhed. I och med andra världskriget stannade utvecklingen i Europa upp, medan den kunde fortsatte i Sverige som inte var stridande.

Mian Lodalen berättar om Ottars två sidor, rebellen och reformisten. Mot kommunala tjänstemän och präster var hon den trevliga tjejen. I andra sammanhang rebellisk och arg. Och det var inte som reformist hon förändrade världen, det var som radikal syndikalist.

– Hon utövade direktdemokrati genom att bryta mot lagen, till exempel gömde hon flyktingar, säger Mian Lodalen.

DSC_0116.JPG
mian Lodalen, Svante Weyler, Gunilla Thorgren och Lena Lennerhed
De sexualpolitiska gärningarna som att hjälpa kvinnor att få olagliga aborter, preventivmedel och att koppla ihop homosexuella personer med varandra var andra exempel på direktdemokrati.

Hela panelen står förundrad inför hennes mod och aldrig sinande engagemang.

Vad berodde det på?

– Hon föddes 1886. Hennes mamma födde 18 barn och var gravid 22 gånger. Sex av barnen dog. Pappan, som var prost, blev full och uppfostrade barnen genom att ta till käppen. Vid 16 års ålder blev hennes lillasyster gravid och skickades av pappan till Danmark med uppmaningen att hon skulle behandlas som ”en fallen kvinna”. Hon trodde att magen skulle spricka för att barnet skulle kunna komma ut den vägen. Ottars lillasyster visste ingenting. Efter att barnet hade fötts blev hon psykiskt sjuk. Ottar lämnade tidigt sin familj i Norge för att bosätta sig i Danmark, berättar Gunilla Thorgren.

– Jag tror att lillasysterns öde hade stor betydelse för Elises engagemang, säger hon.

Var hon lycklig?                              

– Nej, jag tror inte det, säger författaren till Ottar & kärleken, Gunilla Thorgren.

Helena Björk

Bild: Carolina Hemlin

Sidor

Subscribe to RSS - Ottar