Taggat med: sexualundervisning

100 år av kamp

Är vi i mål nu? I över 100 år har kampen förts för en god, allsidig och likvärdig sexualundervisning för alla. Snart blir sexualkunskap ett obligatoriskt ämne på lärarutbildningen. Men vad kommer egentligen att förändras i klassrummet?

Föräldrar rasar mot obligatorisk sexualkunskap i Storbritannien

I år blir sexualundervisning obligatoriskt i Storbritannien och det väcker motstånd. Föräldrar samlas i högljudda protester och vissa har tagit ut sina barn i strejk. Konflikten är ett exempel på hur sexualundervisningen har blivit slagfält på olika håll i världen.

Hej aktivist! Katerina Sparr Holinkova och Daniel Tobón Garcia

I varje nummer av Ottar träffar vi två sexualpolitiska aktivister – en i Sverige och en i världen. Möt sexologen Katerina Sparr Holinkova och den medicinske rådgivaren Daniel Tobón Garcia från Colombia.

Sexualpolitisk valguide 2018

Mensmoms, metoo och BB-resor – vad vill politikerna? Ottar tar den sexualpolitiska pulsen på partierna med fem heta frågor.

Bäddat för FN-strid om sexualundervisning

Unescos uppdaterade riktlinjer i sexualundervisning innehåller nya skrivningar om abort och hbtq-frågor – och har stöd av flera FN-organ. Men starka lobbygrupper vässar motståndet.

Heteronormativt i läroböckerna

Vissa böcker saknar helt ett normkritiskt perspektiv och lyfter fram vikten av reproduktion. Ottars granskning av läromedel för sex och samlevnad i högstadiet visar att kunskaperna kring hbtq och genus brister.

Unga nyanlända vill veta mer om sex

Behovet av sex- och samlevnadsundervisning för ensamkommande unga och andra nyanlända är stort. Men vems är ansvaret att fylla kunskapsluckorna? Och varför går det så långsamt?

Ständigt hot om bakslag i Latinamerika

Kampen för allas rätt till sexuell hälsa präglas i Latinamerika av en konstant spänning mellan framsteg och bakslag. Oppositionen är väldigt aktiv, berättar Giselle Carino som leder organisationen IPPF:s arbete för sexuella rättigheter i regionen.

Prata sex i skolan?

I över 50 år har det varit obligatoriskt med sexualundervisning i skolan, att lärarstudenter knappt får någon undervisning alls i detta är väl känt vid det här laget. Men vad ska vi egentligen prata om i skolan när det gäller sex? De tre författarna och sexualupplysarna Love Nordenmark, Hans Olsson och Katerina Janouch diskuterar med journalisten och programledaren Sonja Schwarzenberger på RFSU och Ottars seminarium på bokmässan.

Enligt flera undersökningar får unga mestadelen av sin information om sex via nätet i dag. Frågespalter i veckotidningar har bytts ut av sökningar på Google och informationen finns i mängder men kan vara alltifrån seriöst material på sajter som Umo.se och RFSU:s webbplats, till porrfilmer och svar i trådar från andra ungdomar i forum på nätet.

- På Umo.se får vi ganska många enkla frågor som ”Hur gör man slut?” och ”Hur ska man kyssas?”, vilket säger en del om vilkafrågor som inte tas upp i skolan, säger Love Nordenmark.

Författarna är överens om att skolan ofta bistår med den mer tekniska kunskapen, hur ett barn blir till och hur kroppen ser ut, men vad de alla saknar på ett eller annat sätt är diskussionen om allt det där runtomkring: känslorna, hur man egentligen ska göra när man har sex, lusten och hur man ska prata om sexuella övergrepp.

- Intimiteten som kan förknippas med att prata om lust kan göra det svårt för läraren att ta upp det i klassrummet. Det kan kännas som om det blir för personligt. Men det behöver inte bli det, känner läraren en trygghet i frågorna kring sex och samlevnad i stort så blir det självklart att även ta upp detta, menar Hans Olsson.

- Det kanske inte är så att man ska prata om precis allt i skolan i en stor grupp flikar Love Nordenmark in. Viss information kanske man bäst hittar i en privat sfär och påpekar att man på Umo.se kan ställa de där lite pinsamma frågorna på sina egna villkor.

Hans Olsson ser ändå rätt ljust på framtiden, numera är sexualundervisning obligatoriskt att läsa för mellanstadielärare och det har skrivits nya kursämnesplaner för grundskolan och gymnasiet där det inte bara finns mer om kroppen, utan också om identitetsfrågor, jämställdhet och könsmönster. Han tycker att vi inte ska gnälla för mycket på skolan, att det finns ett stort intresse från lärarna men också att det hela kan tas till en ytterligare nivå.

Katerina Janouch tycker att det fortfarande finns en lång väg att gå.

- För att sexualiteten ska tas på allvar i skolan måste den tas på allvar i samhället, och det gör den inte idag.

Jens Klitgaard

Bild Carolina Hemlin

Barndomslandet

Debatten om barns sexualitet handlar om vuxenvärldens syn på barn. Från förra sekelskiftets moralpanik till frigjort 1960-tal och pedofilskräck. Lena Lennerhed reder ut begreppen.

Sidor

Prenumerera på RSS - sexualundervisning