Taggat med: språk

Sött som skaver

Poeten Felicia Mulinari träffar romanaktuella författarna Elin Bengtsson och Tova Gerge och pratar om språkets betydelse för att gestalta begär, sexualitet och makt i relationer.

Lustfylld lek

Hur ska du som vuxen göra för att låta barnet bejaka sin kropp och lust, och lära sig att sätta gränser? Ottar ger tips!

Att erövra ett språk & en kropp

Linnéa Sjödin om hur patriarkatet bestämmer det nuvarande språkets kommunikation och vikten av ett »kvinnligt« kodat språk som förutsättning för kvinnors sexualitet.

Mannens starka tystnad

Språk är makt, heter det, men tystnad? Erik Torstensson ser makt hos den »allvarliga tyste mannen« och får perspektiv på sin egen fåordighet.

»Jag kan inte beskriva vem jag är«

Könsneutrala pronomen? En utopi. Att inte ens kunna säga »jag är törstig« utan att köna sig själv gör vardagen till en tvångströja för Anja Koletnik och andra ickebinära och transpersoner i Slovenien.

Förövarspråk

Agnes Vittstrand om att det inte är offren som har svårt att prata om sexuellt våld, utan det är språket som är felkonstruerat så att du antingen måste vara tyst, eller begå våld på dina egna upplevelser.

Ett dammigt arkiv märkt »eshgh«

Rojin Pertow skriver om hur språkförbristningen kring sexualitet i ens modersmål leder till en lucka i ens identitet

Ord(h)ens makt

Hur förändras ordens makt över tid? Sexualpolitiska begrepp och ord kring kropp, kön och sexualitet kan bidra till förändring och motverka fördomar och myter (eller bekräfta dem). Karen Milles ser hur språket påverkar normer och öppnar fler språkliga möjligheter.

Kan vi prata om kvinnor?

Cis-kvinna, fittbärare, person med livmoder, icke-man? Kritiken mot att använda begreppet »kvinna« och »det kvinnliga könsorganet« och krav på att språket ska vara transinkluderande har ökat. Så, hur ska vi prata?

Ord du vill knulla med

Språket påverkar inte bara hur vi pratar om sex, utan även hur vi har sex. Det anser i alla fall Snuskiga Akademien som nu ger sig i kast med att revolutionera det svenska snuskspråket.

Prenumerera på RSS - språk