Taggat med: transperson

»Det har blivit svårare att bli tagen på allvar«

Hur påverkas unga transpersoner av debatten om transvården? Ottar har träffat Amanda Hansson och Theo Haglund som menar att deras röster inte fått plats i diskussionen.

Statlig nåd

När ersättningen för tvångssteriliseringen äntligen betalas ut känner hon sig rik. Men ruset varar bara en kort stund. Maja Karlsson skriver om hur staten vägrar erkänna sitt ansvar.

Friskförklaring av transpersoner inom räckhåll

Efter tio års kamp är de psykiatriska diagnoserna för transpersoner nu på väg bort. I juni kommer den nya upplagan av Världshälsoorganisationens manual ICD och då ska diagnoserna ha strukits.

»Har du kostym eller klänning?«

Maria Ramnehill om de kluvna kraven som ställs på transpersoners utseende. Där Socialstyrelsen och aktivister står på varsin sida.

Transvården för personer med funktionsnedsättning brister

Transpersoner med intellektuell funktionsnedsättning drabbas ofta av brister i kunskaperna i vården. Vi träffar Maria som fick remiss till transmottagning för tio år sedan, men ännu inte fått den hjälp hon önskar.

Nya BMI-gränser i Stockholm slår mot transpersoner

Transpersoner som behöver könskorrigerande operationer och behandlingar måste genomgå omfattande utredning, och sedan i våras ställs i Stockholm även krav på överviktiga att gå ner i vikt innan de kan opereras. Något som kan öka könsdysforin.

Utan trygga rum blir rättigheter tomma ord

Trots ökade rättigheter och fler synliga förebilder är det livsnödvändigt med trygga rum för transpersoner. Inte minst för dem som inte har förutsättningar, ekonomi eller vill passa in i en snäv tvåkönsmall, skriver Andy Candy.

En »riktig« transkvinna

Aleksa Lundberg om att operera sig eller inte och önskan om acceptans för båda vägarna.

Ensam och stark

Journalisten Kinga Sandén skriver en kärleksfull runa över Elizabeth »Effy« Chorubczyk, transaktivist och konstnär som gick bort i mars.

Fler måste bli medvetna

Som chef för Socialstyrelsen var det Barbro Westerholm som tog bort sjukdomsstämpeln på homosexualitet efter den berömda ockupationen av myndigheten av myndigheten 1979. Nu vill hon stoppa steriliseringskravet för transpersoner som vill byta kön.

Sidor

Prenumerera på RSS - transperson